23948sdkhjf

Produktionen flyttar hem till Sverige igen

Den Värnamobaserade fjädertillverkaren Ewes är det senaste exemplet - de tar hem produktion från Serbien.
Det blir allt vanligare att svenska företag som flyttat ut delar av sin produktion till låglöneländer tar hem den igen enligt en studie från Lunds Tekniska Högskola rapporterar Sveriges Radio.

– I det här fallet var det ju ett manuellt arbete som vi tog hem till Småland med hjälp av automation och robotisering, säger Anton Svensson, vd på Ewes, som tillverkar fjädrar och fjädringskomponenter i Bredaryd i Värnamo kommun i Småland, till radiokanalen.

Metal Supply rapporterade om Ewes redan i december förra året. Då hade bolaget ett rekryteringsbehov av maskinoperatörer. Fortsatt robotisering och automation var ett viktigt led för att effektivisera verksamheten och möta framtidens behov.

– Maskinerna är monteringsceller/industrirobotar, uppgav Ewes vd Anton Svensson då för Metal Supply.

Företaget har dotterbolag i Kina, Bosnien och Serbien. I Småland står nu en robot som tidigare gjordes i Serbien.

– Kan man börja titta på vad varje del kostar så går det ju med hjälp av automation att vara konkurrenskraftig i Sverige, säger Anton Svensson till radiokanalen.

Det är alltjämt vanligare att svenska tillverkningsföretag flyttar produktionen till låglöneländer än att de flyttar tillbaka till Sverige igen, enligt en studie vid Lunds Tekniska Högskola från 2015.

Men några år framåt planerar nästan lika många för hemflytt som för utflytt enligt Jan Olhager som är professor i strategisk produktionslogistik.

Anledningen till att företag rör sig tillbaka igen från exempelvis Kina eller Östeuropa handlar ofta om att kostnaderna blivit högre än beräknat.

– Det har inte blivit som man har tänkt, ofta upptäcker man att vi tog inte med alla aspekter i kalkylen, vi fokuserade för snävt på produktionskostnader, tog inte med kvalitet, transport och andra grejer som kommer till, säger Per Hilletofth som är professor i logistik på Jönköpings Tekniska Högskola där man också forskar om tillbakaflyttar, till Sveriges Radio.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094