23948sdkhjf

Tillverkare investerar i kantpress från Bystronic

"Med en dåres envishet tror jag att investeringar lönar sig", säger vd:n.
Alfing i Älmhult har investerat i en kantpress från Bystronic. Det framgår av ett pressmeddelande.

Investeringen gjordes under sommaren och den avser en kantpress på 400 ton som har ett tillbehör av det lite ovanligare slaget.

Två laserstrålar mäter med precision, som beskrivs som mycket god, vinkeln under själva bockningen. Kantpressen har en noggrannhet på +/- 0,5 grader och ska leverera exakthet redan på första stycket. Det innebär därmed slut på provbockning alltså. Den nya kantpressen har bockningslängden 4100 millimeter och är byggd med utökat verktygsutrymme på 200 millimeter och extra slaglängd för att klara av mycket speciell plåtbockning.

– Mjukvaran i kantpressen BySoft 7 Bending är sammankopplad med mjukvaran till våra laserskärmaskiner för perfekt anpassade plåtutbredningar och mycket hög precision av bockade detaljer, säger ägaren Hans Johansson.

Alfing i Älmhult tillverkar möbler i långa serier. De har under årens lopp levererat 200 000 sittplatser. Detta innebär att så gott som varje svensk suttit i en Alfing-produkt, eller legat i en, företaget tillverkar nämligen även 12 000 sjukhussängar per år.

– Vi tillverkar och säljer våra egna produkter, som bland annat är Terri skogsmaskiner och våra stolar som finns på idrottsanläggningar och i aulor och många andra ställen där man vill ha en smart lösning för många människor. Det är stolar som fälls ner då man skall sitta på dem, och de finns lite överallt, säger Hans Johansson.

Företaget har växt från 2 000 kvadratmeter i yta och hade inga anställda efter en konkurs då Johansson tog över 1993. Idag är de 80 anställda, och har byggt ut under åren så att de idag förfogar över 11 500 kvadratmeter yta i Älmhult. Sedan millennieskiftet uppges Hans Johansson ha investerat 137 miljoner kronor i företaget.

– Med en dåres envishet tror jag på att investeringar lönar sig, säger Hans Johansson.

– Vägen har inte alltid varit spikrak. Jag har varit med under de år då hela branschen skakat i sina grundvalar. Man har investerat ordentligt, men så har det blivit nån finanskris och det enda som kommit med posten har varit leveransfakturor på de investeringar man just gjort. Då är det inte kul, men jag har alltid tänkt att kompetent personal är ett företags viktigaste beståndsdel, så istället för permitteringar har lösningen varit att tillverka egna produkter i väntan på att legouppdragen ska börja komma igen, fortsätter Hans Johansson.

En sådan utjämningsprodukt är Terri, en skogsmaskin som fungerar både som skördare och skotare. Den går på band och tar sig därför fram i terrängen överallt på grund av sin lätthet. En Terri sägs kunna köras på grumligt vatten. Finska Valmet gjorde den första prototypen i början på 1970-talet. Hans Johansson köpte sedan företaget. Nu tillverkar de cirka 20 stycken årligen och det uppges öka stadigt på beställningssidan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.265