23948sdkhjf

Jätteaffär i fordonsbranschen

Vänersborgsbolaget VBG köper Ratosägda MCC för 1,79 miljarder kronor.
VBG Group har tecknat avtal om att förvärva Mobile Climate Control Group Holding (MCC) från investeringsbolaget Ratos för 1,79 miljarder kronor kontant på kassa- och skuldfri basis. Det framgår av ett pressmeddelande.

MCC är en stor aktör i Nordamerika och Europa inom klimatsystem till kommersiella fordon. I och med förvärvet expanderar VBG Group till nya marknadssegment med goda tillväxtmöjligheter. MCC kommer att utgöra en ny division inom VBG Group. Förvärvet förväntas slutföras under november 2016. VBG Group kommer att genomföra en företrädesemission om 800 miljoner kronor.

VBG Groups omsättning proforma 2015 ökar genom förvärvet från 1 315 miljoner till 2 579 miljoner och rörelseresultatet (EBITA) ökar proforma 2015 från 141 miljoner till 293 miljoner kronor.

MCC utvecklar, tillverkar och säljer klimatsystem för kommersiella fordon i Nordamerika och Europa. Bolaget är inriktat på lösningar i små till medelstora seriestorlekar. MCC:s fyra huvudsakliga kundsegment är tillverkare av bussar, nyttofordon, offroad-fordon respektive försvarsfordon.

Cirka 80 procent av MCC:s försäljning sker i Nordamerika och cirka 20 procent i Europa. I Nordamerika är bolaget en stor aktör inom bussegmentet och de har även en stark position inom försvarsfordon och offroadfordon. I Europa är MCC stora inom värmesystem till bussar. Där har bolaget också en god marknadsposition inom kompletta klimatsystem för offroad-fordon.

MCC har sitt huvudkontor och delar av produktutvecklingsorganisationen i Sverige. De större produktionsanläggningarna finns i Kanada, USA och Polen, men egna bolag finns även i Kina och Sydafrika. Under 2015 hade MCC i genomsnitt 640 anställda i koncernen.

VBG Group arbetar sedan flera år utifrån en fastslagen förvärvsstrategi där målbolagen antingen ska vara kompletterande förvärv till koncernens befintliga divisioner eller förvärv som bildar en egen division. VBG Groups förvärvsstrategi innebär att de bolag som kan bli aktuella för förvärv ska ha starka varumärken och ledande marknadsposition i valda nischer, ett högt kundvärde i produkterna, en diversifierad kundbas samt bidra till internationell expansion.

– Förvärvet av MCC är en strategiskt mycket betydelsefull affär som innebär ett nytt kapitel i VBG Groups historia. MCC är ett välskött bolag som uppfyller samtliga kriterier i vår förvärvsstrategi och bolaget är verksamt inom segment där det finns goda tillväxtmöjligheter framöver. Jag är övertygad om att denna affär kommer vara bra för båda bolagen samt för våra kunder, aktieägare och medarbetare, säger Anders Birgersson, vd på VBG Group.

I dag har VBG Group sin huvudsakliga affär i Europa, med cirka 80 procent av försäljningen. I och med förvärvet får VBG Group en betydligt ökad närvaro i Nordamerika.

VBG Group i Vänersborg är moderbolag i en internationell verkstadskoncern med helägda bolag i Europa, USA, Brasilien, Indien och Kina. De nuvarande tre divisionerna, alltså strukturen före dagens förvärv, är VBG Truck Equipment, Edscha Trailer Systems och Ringfeder Power Transmission. VBG Groups B-aktie börsintroducerades 1987 och finns i dag på Mid Cap-listan på Nasdaq Stockholm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11