23948sdkhjf

Framsteg för ny vågkraft

Nya beräkningar visar att energiproduktionen vid de planerade vågkraftverken kommer att bli större än man tidigare trott.
Vågkraften kan bli både lönsam och effektiv. Det visar beräkningar av en ny teknik för vågkraft som utvecklas av Borevinds norska intressebolag, Langlee Wave Power AS. Enligt den nya studien kommer energiproduktionen vid de planerade vågkraftverken att bli större än man tidigare trott.

Studien, som har genomförts av ingenjörsföretaget Olav Olsen AS, visar bland annat att Langlees vågkraftverk kommer att kunna utnyttja också förhållandevis små vågor. Den höga verkningsgraden kan enligt studien motivera beräknade investerings- och driftkostnader för kraftverken.

Med dagens teknologi är kostnaden för att producera elektricitet från ett Langlee kraftverk ungefär den dubbla mot från ett vindkraftverk av samma storlek. Men i länder som Irland, Portugal och Storbritannien, där priserna för marinenergi är höga, skulle en anläggning ändå vara lönsam redan idag. Langlees förväntningar är att bolagets vågkraftverk kommer att kunna konkurrera, kostnads- och prismässigt, med vindkraft efter 5 års drift och vidare utveckling.

Langlee kommer nu att genomföra försök i mindre testanläggningar med målet att sjösätta en fullskalig pilotanläggning under 2010. Den teknik, som nu utvecklas, bygger på vågornas horisontella rörelser. Stora delar av anläggningarna kan byggas på land, vilket begränsar kostnader för drift och underhåll.

Den installerade mängden vågenergi i världen är fortfarande begränsad, men utbyggnad pågår runt om i världen. Det svenska företaget Borevind, som investerar i förnybar energi, är delägare i Langlee. Borevinds VD Anders Rabbe bedömer de nya resultaten som mycket lovande.

- Studien bekräftar att potentialen för vågkraft är betydande och att just den här tekniken kan bidra till en snabb utveckling. Det är mycket glädjande, säger Anders Rabbe.

Källa: Borevind

Om företaget
Bolaget investerar i förnybar energi och har sitt säte och huvudkontor på Orust. Bolagets drygt 3.100 aktieägare utgörs institutionella ägare, privatpersoner och mindre företag i såväl Sverige som utomlands. Borevind har investerat i vindkraft, solenergi, vågkraft samt bioenergi och äger 21,4 procent i Swedish Energy Transition System AB (Switchpower), 65 procent i Gällivare PhotoVoltaic AB- GPV, 1,6 procent i Rindi Energi AB samt 10 procent i Langlee Wave Power AS.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.141