23948sdkhjf

Dieselkatalysator slukar partiklar

Haldor Topsøe testar just nu sin katalytiska coating för dieselpartikelfilter...
Force Technology Sweden AB

Dieselkatalysator slukar partiklar

Haldor Topsøe testar just nu sin katalytiska coating för dieselpartikelfilter. I det sammanhanget hjälper FORCE Technology till med att utföra exakta mätningar av filtrets förmåga att avlägsna de fina partiklarna.

Försöket involverar fyra taxibilar som kör runt i Köpenhamnsområdet med Haldor Topsøes nya dieselpartikelfilter.

Vid ett bestämt antal körda kilometer mäts partikelfiltrets effektivitet med att reducera utsläppen av bl.a. kolväten och de farliga fina partiklarna, då man undersöker om effekten med tiden kan minska.

Realistiska test av partikelfiltret med FORCE Technologys ELPI-apparat till mätningar av emissioner.

Research Scientist Gurli Mogensen från Haldor Topsøe säger: "Genom att genomföra realistiska test av partikelfiltret i bruk får vi en sann bild av vad filtret blir utsatt för under sin livslängd. Man kan säga att vi gör ett hållbarhetstest av filtret".

Exakt mätning av fina partiklar
Gurli Mogensen kontaktade FORCE Technology för att få en mycket exakt mätning av antalet fina partiklar som bilen avger.

"Vi visste att FORCE Technology nyligen hade investerat i en ny och mycket avancerad ELPI-apparat som mäter antalet ultrafina partiklar mycket exakt. I processen har vi dessutom kunnat utnyttja FORCE Technologys specialistkunskaper inom emissionsområdet", berättar Gurli Mogensen.

Rent praktiskt skedde mätningen av partikelfiltrets effektivitet genom att sätta upp taxin på en rullbana och därefter köra med standardiserade hastigheter medan ELPI-apparaten mätte emissionerna av fina partiklar från avgassystemet.

Partikelfiltret visar goda resultat
De färdiga resultaten från försöken visar att Haldor Topsøes partikelfilter med marginal uppfyller den nuvarande lagstiftningen för emissioner av farliga partiklar. Företaget är därför i full gång med att marknadsföra partikelfiltret och har redan nu mött ett stort intresse från olika internationella biltillverkare.

För mer information kontakta Tomas Tränkner, tel 021-769 0872

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.376