23948sdkhjf

Chevrolet Volt leder General Motors in i nästa sekel

General Motors inleder sin andra hundraårsperiod med att presentera den med spänning motsedda serieversionen av Chevrolet Volt....
Chevrolet

CHEVROLET VOLT LEDER GENERAL MOTORS IN I NÄSTA SEKEL

DETROIT, 16 september 2008. General Motors inleder sin andra hundraårsperiod med att presentera den med spänning motsedda serieversionen av Chevrolet Volt. Det är en bil som kan tillryggalägga upp till 60 kilometer med noll bensinförbrukning och noll avgasutsläpp. Men aktionsradien är flera hundra kilometer längre än så.

- Att avtäcka produktionsversionen av Volt är ett härligt sätt att inleda vårt andra århundrade. Volt är en symbol för GM:s starka framtidstro, just den slags teknologiska innovation vår industri behöver för att svara upp mot dagens och morgondagens utmaningar på områdena energi och miljö, sade Rick Wagoner, General Motors koncernchef.

Form följer funktion

Volt har utvecklats från en konceptbil som visades på bilmässan i Detroit januari 2007. Eftersom lågt luftmotstånd är en nyckelfaktor för att maximera bilens aktionsradie skapade General Motors´ formgivare en så aerodynamiskt effektiv form som möjligt. Många designgrepp från konceptbilen lever kvar i produktionsmodellen - till exempel den slutna grillen, den bredaxlade framtoningen, akterpartiet och ytterbackspeglarna. Det mjukt rundade och släta frampartiet är funktionellt och tillåter luften att smidigt strömma runt karossen. Baktill ser skarpa kanter och en omsorgsfullt konstruerad spoiler till att luftströmmarna behändigt försvinner bort från bilen. Vindrutans och bakrutans aggressiva vinkel bidrar till minskad turbulens.

Volt är en av de mest aerodynamiska skapelserna någonsin i General Motors´ historia. Ingenjörer och formgivare har tillbringat hundratals timmar i vindtunnel med att testa och åter testa komponenter som flyglar, spoilers och ytterspeglar. Tack vare detta tids- och tålamodskrävande arbete nåddes till sist målet att Volt skulle klara 60 km körning i den så kallade MVEG-cykeln utan att förbruka någon bensin eller släppa ut några avgaser.

På insidan erbjuder Volt utrymme, komfort, funktionalitet och säkerhet av det slag kunderna förväntar sig av en femsitsig sedan. Urvalet av interiörfärger och andra inredningsdetaljer överträffar allt som tidigare skådats i en Chevrolet sedan. Moderna manöverorgan och attraktiva inredningsmaterial, två infodisplayer samt en infotainmentpanel med touch-kontroller med integrerad växelväljare skiljer ut Volt från andra bilar.

Några karaktäristika i förarmiljön:

Föraranpassad instrumentdisplay med flytande kristaller
Färddator med sju tums touchpanel
Touchpanel för styrning av klimatkontroll och infotainment
Navigationssystem (tillval) med inbyggd hårddisk för lagring av kartor och musik
Bluetooth (standard) för mobiltelefon och USB/Bluetooth för musiknedladdning
En ny era inom transporttekniken

Med Volt inleds en ny epok inom elbilstekniken. Det handlar om en helt ny fordonsklass under namnet Extended-Range Electric Vehicle eller E-REV. Med andra ord en eldriven bil med kapacitet även för långkörning.

Hjulen drivs alltid och i alla hastigheter med elektricitet. Under resor upp till 60 km drivs Volt uteslutande av energi som lagrats i bilens litium-jonbatteri på 16 kilowattimmar (kWh). När batteriets energi sinar levereras elenergi av en generator som drivs av en förbränningsmotor som drivs av bensin eller E85-bränsle. Generatorn förser elmotorn med energi samtidigt som den laddar batteriet. Systemet förlänger räckvidden med flera hundra kilometer tills bilens batteri kan laddas från nätet.

Till skillnad från tidigare batteridrivna bilar ger Volt tryggheten att bilen inte kommer att bli stående ute på vägen. Föraren behöver inte oroa sig för att energin ska ta slut.

För batteriladdning kan Volt anslutas till ett vanligt eluttag på 230V. En intelligent laddningsteknik gör att batteriet återladdas på mindre än tre timmar - eller ännu mindre om batteriet inte varit helt tömt på energi. GM beräknar att återladdning av batteriet (nattetid) kommer att kosta mindre än en euro.

Temperament i det tysta

Volt bjuder på livligt temperament under förbluffande ringa ljudsensationer. Batteripaketet innehåller mer än 220 litium-jonceller. Elmotorn ger en effekt motsvarande 150 hästkrafter, vridmomentet är 370 Newtonmeter redan från start och toppfarten 161 km/h. Frånvaron av motorbuller i kombination med avancerade ljudisolerande material gör Volt extremt tyst på vägen.

Driftkostnaden beräknas av GM till knappt två kronor per mil med batteridrift. Det är att jämföra med cirka tolv kronor per mil på bensin. För en bilist som kör 60 km om dagen (motsvarande 2 200 mil årligen) innebär det en besparing på mer än 20 000 kronor per år. Om man utnyttjar den billigare nattaxa på el som finns i många länder bör driftkostnaden enligt GM stanna på en sjättedel av vad det kostar att köra en normal bensinbil.

Tillverkningen av Volt väntas ske vid General Motors´ fabrik vid Detroit-Hamtramck. Produktionsstart för bilar avsedda för den amerikanska hemmamarknaden beräknas till slutet av 2010. Något pris är ännu ej fastställt.

Bildmaterial laddas hem från http://media.gm.com eller http://media.gm.se

2008-09-16

Håkan Engström

General Motors Corp. (NYSE:GM), världens största biltillverkare, har varit bilindustrins säljledare under 77 år. GM, som grundades 1908, har ca 284000 anställda runt världen. Företaget, med huvudkontor i Detroit, har tillverkning i 33 länder. 2007 såldes globalt 9,3 miljoner bilar och transportbilar under följande varumärken: Buick, Cadillac, Chevrolet, Corvette, GMC, GM Daewoo, Holden, HUMMER, Opel, Pontiac, Saab, Saturn och Vauxhall. GM´s sidobolag OnStar är ledande inom fordonssäkerhet och informationsservice. Ytterligare information om GM kan hämtas upp på www.gm.com

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.219