23948sdkhjf

Klart med franskt Opelköp

Franska biltillverkaren PSA, som äger Peugeot och Citroën, tar över tyska Opel i en storaffär värd 21 miljarder kronor.
Storaffären mellan amerikanska GM och PSA har varit på gång en längre tid och på måndagsmorgonen bekräftade bolagen samgåendet, skriver Dagens Industri.

PSA Group köper förlustdrabbade Opel av General Motors för 2,2 miljarder euro, vilket motsvarar cirka 21 miljarder kronor. I affären ingår även det brittiska varumärket Vauxhall och GM:s finansverksamhet i Europa.

– Vi är stolta över att gå ihop med Opel/Vauxhall och är djupt engagerade i att utveckla det här fantastiska företaget, säger Carlos Tavares, ordförande för PSA Group i ett pressmeddelande.

Stora förluster
Opel/Vauxhall hade i fjol en omsättning på cirka 170 miljarder kronor och har länge varit ett problembarn i GM-familjen. Förlusterna de senaste sju åren uppgår till cirka 70 miljarder kronor, skriver DI.

Franska PSA räknar med att affären kommer ge stora besparingar inom främst inköp, produktion och utveckling. Synergieffekterna beräknas framåt 2020 uppgå till minst 16 miljarder kronor om året. Det sammanslagna PSA Opel ska då ha en rörelsemarginal på 2 procent och positivt kassaflöde, enligt pressmeddelandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093