23948sdkhjf

Administrativa kostnader för företag ökar

Arbetet med regelförenklingar för företagen går långsamt. Den första uppföljningen inom samtliga regelområden visar att företagens administrativa kostnader har ökat med 1,96 miljarder kronor.
Administrativa kostnader för företag ökar

Arbetet med regelförenklingar för företagen går långsamt. Den första uppföljningen inom samtliga regelområden visar att företagens administrativa kostnader har ökat med 1,96 miljarder kronor. Finans- och byggföretag hör till dem som lägger ner mer pengar än tidigare på att följa reglerna. Årsredovisning är ett av endast två områden där kostnaderna minskar.

Nutek har fått i uppdrag av regeringen att följa upp hur mycket det kostar svenska företag att administrera regler. Sedan 2004 har Nutek genomfört mätningar av de mest relevanta reglerna. I februari i år uppgick den administrativa kostnaden till nästan 100 miljarder kronor. Nu är den första uppföljningen inom samtliga 18 regelområden genomförd. Den grundar sig på intervjuer med företagare om de regler som förändrats sedan halvårsskiftet 2006 till och med år 2007.

Det är främst för företagare inom finansområdet och kommunikationsområdet som kostnaderna har ökat. Även på skatteområdet har de administrativa kostnaderna ökat. De nya bestämmelserna om den omvända byggmomsen har fördyrat vardagen för byggföretagen. Endast på två områden, årsredovisning och jordbruk, har kostnaderna minskat med några procent.

- Resultatet av uppföljningen visar att det är lika viktigt att arbeta aktivt med nya regler som att ändra i befintliga regler för att nå en enklare vardag för företagen. Här är departements och myndigheters konsekvensutredningar ett centralt verktyg som inte utnyttjas i den utsträckning som borde ske för att vända utvecklingen, säger Sune Halvarsson, tf generaldirektör på Nutek.

Nuteks databas Malin sammanställer mätresultaten av de administrativa kostnaderna. Databasen används även för simulering av hur regelförändringar påverkar företagens administrativa kostnader och vad de ger för ekonomiska effekter för företagen och samhället. Regeringen har som mål att minska de administrativa kostnaderna med 25 procent till och med 2010.

Information från Nutek

Nutek stärker näringslivet i Sverige genom att bidra till fler nya företag, fler växande företag och fler starka regioner. Nutek är en nationell myndighet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094