23948sdkhjf

Fortsatt ekonomisk stabilitet i Norden

-Våra länder har fått internationell uppmärksamhet genom att lyckas föra ekonomisk politik som kombinerar starka offentliga finanser med social sammanhållning och hållbara socialförsäkringssystem säger de nordiska finansministrarna i ett gemensamt uttalande.
Vid det nordiska finansministermötet i svenska Saltsjöbaden den 10 juni 2008 konstaterade ministrarna att den nordiska samhällsmodellen kräver en stark och förutsägbar budgetprocess, även om de nationella regelverken kan skilja sig åt. Utifrån en presentation av OECD diskuterade finansministrarna även hur man kan åstadkomma en välfungerande statsbudgetprocess. Erfarenheter av tidigare svårigheter understryker vikten av långsiktighet, vilket har bidragit till att de nordiska länderna har en tydlig och robust finanspolitik.

Ministrarna diskuterade den ekonomisk-politiska situationen i Norden, aktuella skattefrågor samt aktuella frågor för EU/EES-länderna. Beträffande den ekonomiska situationen i länderna betonade ministrarna att de offentliga finanserna har förblivit starka, även om avmattningen i den globala konjunkturen har börjat sätta press på exporttillväxten.

Ministrarna tog beslut om att det ska startas en ny nordisk ekonomisk-politisk tidskrift. Nordiska ministerrådet förväntas delfinansiera tidskriften som kommer att heta "Nordic Economic Policy Review". De nordiska finansministrarna vill att tidskriften ska belysa de ekonomisk-politiska frågorna ur ett nordiskt perspektiv och bredda diskussionen om aktuell ekonomisk politik i de nordiska länderna.

I syfte att följa upp OECD:s arbete mot internationell skatteflykt beslutade de nordiska länderna redan sommaren 2006 att i Nordiska ministerrådets regi inleda förhandlingar med finansiella offshorecentra. Arbetet fortsätter och är en viktig punkt på nästa nordiska finansministermöte som äger rum den 28 oktober 2008 i Helsingfors.

Under 2008 är Sverige ordförande i Nordiska ministerrådet. Sveriges finansminister Anders Borg var värd för mötet i Saltsjöbaden.

Nyhet från Nordiska Ministerrådet .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.127