23948sdkhjf

Norden föregångare för gröna teknologier

Norden stärker sin roll som global föregångare när det gäller klimatvänlig teknologi. Det finns ett stort behov av klimatvänliga teknologier - samtidigt med en global ekonomisk utveckling ska utsläppen av växthusgaser minskas radikalt.
Norden stärker sin roll som global föregångare när det gäller klimatvänlig teknologi. Det underströk de nordiska miljöministrarna vid sitt möte i Island på tisdagen, arrangerat inom ramen för Nordiska ministerrådet. Det finns ett stort behov av klimatvänliga teknologier - samtidigt med en global ekonomisk utveckling ska utsläppen av växthusgaser minskas radikalt.

-För att vända den pågående ekonomiska krisen behövs investeringar som kan ge långsiktig effekt. Därför bör vi främja en grön tillväxt. Klimatet gynnas samtidigt som gröna satsningar skapar såväl tillväxt som arbetstillfällen, betonade miljöministrarna.

Norden är redan på många sätt en föregångsregion. Mer än 60 procent av all producerad energi i de nordiska länderna kommer från förnybara energikällor. Det finns dock en outnyttjad potential som kan tas tillvara bättre genom satsningar på forskning och innovation i klimatvänliga teknologier.

Miljöministrarna välkomnade också beslutet att använda Nordiska utvecklingsfonden NDF för att stödja klimatprojekt i u-länderna. Det är speciellt viktigt inför klimatkonferensen i Köpenhamn då detta nordiska initiativ kan inspirera andra länder till liknande insatser.

På mötet presenterades även förvaltningen av havsmiljöerna i Norden, som en grupp tillsatt av miljöministrarna har utrett. Genom diskussion om planering, skydd och förvaltning av ländernas havsområden kunde man bana vägen för ett större nordiskt inflytande i dessa frågor inom EU och andra internationella organ.

Ministrarna beslutade också att öka samarbetet och koordinationen för att främja synergierna mellan internationella miljökonventioner på biodiversitetsområdet.

Island är i år ordförande i Nordiska ministerrådet, och den isländska miljöministern Svandís Svarvardóttir var därmed värd för det nordiska miljöministermötet.

Källa: Nordiska ministerrådet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125