Företag i kris – ja tack gärna säger investmentbolaget Lazarus

2014 rekryterades Martin Alsander till vd-posten på mediekoncernen Stampen, en stormig position i ett ekonomiskt sett krisande bolag. Kampen för att få bolagen på rätt köl pågick under flera tuffa år och landade 2016 i en rekonstruktion när bolaget hamnade i akut likviditetskris. Internt kallades arbetet för projekt Lazarus, som syftar på den bibliska berättelsen där Jesus återuppväcker Lazarus från de döda.
Precis som Lazarus, kom Stampen ut sargat, men levande från rekonstruktionen.
– Så jag har jobbat väldigt mycket med turnaround, säger Martin Alsander som lämnade vd-posten 2019 men satt kvar i styrelsen till 2022.
En kan tycka att åren i stormens öga skulle avskräcka. Men tvärtom. Han blev i stället en av fyra grundare till Lazarus 2020, ett nytt investmentbolag med fokus på företag med problem.
– Vi hade den här idén, jag och Claes (Jonson, reds anm.), som deltog i turnaroundarbetet i Stampen. När vi var färdiga med den här resan som faktiskt landade väldigt väl, då började vi prata om att vi hade lärt oss otroligt mycket om att leda företag i svåra situationer och att vi borde kunna jobba mer med det.
I dag äger Lazarus nio företag, med olika slags verksamheter, men med den gemensamma nämnaren att lönsamheten av olika anledningar inte var så hög som önskvärt vid förvärvandet.
– Vi investerar i vad vi kallar för speciella situationer, väldigt brett definierat. Oftast handlar det om företag som har hamnat i akuta problem som till exempel likviditetsproblem, men det kan också vara företag som går bra men där vi behövs på annat sätt – som till exempel att man har stora skulder men går bra i övrigt. Vi försöker hitta företag där vi kan bidra med något, något krångligt som gör att andra klassiska private equity-bolag inte orkar gå in i situationen, säger Martin Alsander.
Det är ganska arbetsamt och lite krångligt, men den situationen gillar vi väldigt mycket Martin Alsander
Det viktigaste kriteriet för ett förvärv är att företaget någon gång har varit lönsamt.
– Finns det sund kärna att återgå till och hur såg det ut då? Då försöker vi få tillbaka bolaget dit. Vi går till exempel inte in i startupbolag eller forskningsbolag. Vi vill se att vi kan bidra med något, och inte bara pengar utan kompetens.
Med andra ord. Där andra drar öronen åt sig av rädsla för olönsamma investeringar sticker Lazarus fram hakan.
– Det krävs kanske lite speciell personlighet att vilja jobba med det. Men jag kan själv tycka att det nästan är lättare att jobba med bolag som hamnat i problem på något sätt för då blir målet så tydligt att förstå och kommunicera: Man ska ta sig ur den här situationen och komma tillbaka till lönsamhet. Jobbar man på ett välmående företag kan det vara mer abstrakt att ta fram en vision ”Vart ska vi och varför?”
Vilket är det vanligast problemet du ser i krisande bolag?
– För företag i en turnaround-situation handlar det nästan alltid om någon slags likviditetsproblem. Det finns för lite pengar i systemet och man har kanske gjort förluster i flera år vilket snabbt ger en negativ spiral. Det påverkar kanske kvaliteten på produkterna som tillverkas, man försöker hanka sig fram och sänker då priset för att få mer volym.
Liedholms maskinteknik är ett exempel på en sådan resa. När företaget köptes upp av Lazarus i november hade det precis genomgått en rekonstruktion och påbörjat ett förändringsarbete.
– Det vi försöker hjälpa bolaget med i dag är att komma tillbaka till fullgoda kundrelationer och jobba upp förtroendet hos leverantörerna igen som kanske har fått vara med och skriva ner skulderna. Vi är nöjda så här långt, men det är ganska mycket som ska komma på plats innan det går bra.
Varje nytt förvärv följer samma rutin inledningsvis: Lazarus utser en ansvarig partner gentemot varje företag och en branschkunnig industriell rådgivare tas in. Fokus ligger på kassaflödet och på att säkerställa att bolaget har den likviditet som krävs.
– Sedan måste vi börja jobba med lönsamhetsfrågorna och då handlar det väldigt ofta om att titta på kvaliteten som levereras till kunden. Är den det rätta, får kunden den i tid och sedan sakta men säkert försöka höja priserna, det kan man inte göra från dag ett.
Den ansvariga partnern och rådgivaren har sedan veckovisa möten med företagets ledning och beroende på vilken utmaning företag står inför så kan man formera ett ”specialteam” för olika frågor.
– Samarbetet gör att vi kommer nära bolaget och har en återkommande dialog med ledningen. Man måste jobba långsiktigt, det är inte en linjär utveckling med turnarounds, det går ofta fram och tillbaka. Man får sätta upp ett antal mål att leverera på och försöka jobba på dem, säger Martin Alsander.
Hur bemöts ni av företagets anställda – oro, rädsla, lättnad?
– Oftast bemöts vi positivt. Vi har ett ganska bra trackrekord efter att ha gjort ett antal turnarounds. Det är ju inte så roligt att jobba i ett företag som går dåligt, så kommer det in någon som vill satsa så tror jag många uppskattar det. I många fall så räddar vi också arbetstillfällen, i dag är vi största arbetsgivaren på flera mindre orter runtom i landet.
Förvärvet av AGES Casting Unnaryd är så färskt att tillträdet precis genomförts. Det är vad Martin Alsander kallar för en ”carve out”, det vill säga ett bolag som behöver frigöras från ett stort bolags struktur.
–Det är ganska arbetsamt och lite krångligt, men den situationen gillar vi väldigt mycket, säger Martin Alsander och förklarar AGES speciella situation.
– Moderbolaget hade gått igenom en strategisk översyn och kommit fram till att koncernen behöver gå i annan riktning och då ville man avyttra den här verksamheten. Man hade gjort stora förändringar men kände att man hade kanske mycket arbete kvar.
Sist in i Lazarus är automationsbolaget Goodtech solutions. Det är mindre än företag Lazarus vanligtvis tar in, som brukar ha en omsättning från 200 miljoner kronor och uppåt. Men här gick utvecklingen tyvärr åt fel hål, vilket Verkstäderna kunde berätta om häromveckan. Förhoppningen är dock att kunna vara med och rädda upp företaget delvis menar Martin Alsander.
Att äga nio bolag är annars ganska lagom, menar Martin Alsander, sett till Lazarus grundorganisation har tio anställda.
Vad händer med företagen när de går bra, säljer ni vidare då?
– Det är ju en väldigt bra fråga. Vi har ju byggt upp bolaget under fem år och då bara gjort några få avyttringar. Men vi är ju ett aktiebolag, ingen fond, så vi har ett evigt perspektiv på våra investeringar. När företagen väl har nått lönsamhet så är det en bra byggsten i en industrigrupp. Om vi sedan märker att vi inte är rätt ägare att ta bolaget till nästa steg, då kan vi absolut tänka oss att sälja bolaget. Man kan inte vara bäst på allt, vi är duktiga på att ta bolag från en tuff situation till lönsamhet.
Samtidigt menar han att bolaget i sig inte har något emot att äga lönsamma bolag. Som till exempel Nordic Brass Gusum, mässingsgjuteriet som förvärvades 2021 men som Lazarus i dag gärna visar upp som ett gott exempel.
– Då mådde inte bolaget alls särskilt bra. Man hade inte levererat vinst på ett antal år, hade svag likviditet och svaga ägare som inte hade de ekonomiska musklerna som krävdes. Vi tillsatte en ny ledning, som gjort den här resan tidigare och vi har levererat lönsamhet sedan övertagandet.
Bolaget är ett av de som bland annat dragits med stora skatteskulder som skjutits upp från pandemin, men som nu har full kontroll över återbetalningen enligt Martin Alsander.
Varför är det attraktivt att investera i en verksamhet som går dåligt?
– Dels så är vi ganska unika i Sverige, det finns stor konkurrens i private equity-bolagen när det gäller att köpa fina bolag och då till en fin prislapp. Men jobbar man som vi gör möter man betydligt mindre konkurrens och betalar betydligt mindre för ett ”problembolag”, vilket innebär en mindre ekonomisk risk, säger Martin Alsander.
På så sätt menar han att Lazarus istället får mer finansiella muskler att hjälpa företaget att vända utvecklingen.
Vad är de viktigaste lärdomarna för vända utvecklingen i ett krisande företag?
– Man måste sätta in åtgärder i tid. Många bolag som hamnar i problem har inte gjort det, de har kanske till och med har blundat lite för problemen. Likviditet är det allra viktigaste, företag går ju inte konkurs omedelbart bara för det egna kapitalet är förbrukat. Det är otroligt viktigt att man jobbar med sitt rörelsekapital och säkerställer att man inte binder upp för mycket i balansräkningen, säger Martin Alsander som också vill trycka på att man heller inte får tappa bort sitt kundfokus.
– Man får inte vara rädd för att ta betalt för sina produkter. När man hamnar i en utsatt situation är ryggmärgsreflexen att försöka få in mer volym. Sedan är det viktigt med rätt ledning. Man behöver ha personer som tycker det är kul att jobba i en utmanande situation och verkligen förstår affären. Vi kan inte köra allt själva utan behöver en bra företagsledning.
Fakta: Lazarus
Investeringsbolaget grundades 2020 av ägarna Claes Jonson, Martin Alsander, Pascal Keck och Yann Blandy.
Lazarus har för nuvarande nio företag: Liedholms maskinteknik, AH Automation, Nordic Brass Gusum, Stockholms reperationsvarv, Cupori, Eurosteel, Aluminium Casting Unnaryd, Brand Factory och Eco Log.