23948sdkhjf

Här är din sommarläsning

Redaktionen tipsar om långläsning som passar både på kontoret och i hängmattan.

Livet rullar på snabbt i vardagen och det finns inte alltid tid att förkovra sig i det man är intresserad av. Men nu saktar tempot ner för många – kanske har du till och med semester?

För er som inte kan få nog av Metal Supplys och Verkstädernas artiklar kommer här tips på sommarläsning.

Intressant!


Metallnätverk larmar: kopparstölder ökar

Kopparpriset stiger - och så även kopparstölderna? Nu kommer signaler på att stölderna ökar, liksom oron hur det ska gå när priset stiger ännu mer.

Samverkar för att lösa utmaningar inom automation

Akademi+Industri går sammans för att hjälpa både stora och små företag med teknikomställning.

Nye vd:n tror på ett momentum för jordartsmetallprojektet Norra Kärr

Leading Edge Materials vill bryta sällsynta jordartsmetaller utanför Jönköping - ett stekhett ämne där flera nya lagändringar spelar roll. I en unik djupintervju uttalar sig bolagets nye vd:n Kurt Budge om utmaningarna och möjligheterna som väntar framöver.

DOT justerar klimatknapparna

Alla tampas med hållbarhetsarbetet – häng med på en djupdykning hur DOT resonerar och agerar.

Ny forskning inom additiv tillverkning – smälta keramer och optimerade värmemetoder

Additiv tillverkning tar hela tiden nya steg framåt - läs mer om Williams Sjöström som nyligen presenterades sin lic-avhandling med bland annat nya metoder för att smälta keramer.

Bra söktryck till ny YH-utbildning av verktygstekniker:

Den nya nationella yrkesutbildningen om verktygsteknik, reparation och underhåll som tar fart i Göteborg och Värnamo till hösten har fått bra respons från branschen.

3D-print växer kraftigt:

Stephan Garber, ansvarig för Norden och Baltikum på Protolabs tycker till om branschläget:

"3D-printmarknaden har mognat rejält de senaste åren. Det har dykt upp en rad nya material som gör att 3D-printade delar kan användas inom fler branscher. Maskinerna har också blivit mer avancerade och snabbare.

Stål-vd:n upplevde något han aldrig hade upplevt förut: Det slutade med en räkning på 200 miljoner

2023 blev inte ett av de räkenskapsår som vd:n Michael Lund kommer att minnas med störst glädje hos stålgrossisten Damstahl.

En verkstadsinfluencer spånar: 3D-printande verktyg en verklighet – men dyrt

Daniel Jansson aka Swemachinist på Instagram, berättar om sina tankar efter vårens mässor.

Nu blev det personligt:


Maskiningenjören som blev styrelseproffs – möt Victoria van Camp

Hon har knäckt tekniska nötter, kastat sig in i oprövade affärsområden och prisats för sitt mod och betydelse inom industriell teknikutveckling. Men Victoria van Camp lutar sig inte tillbaka. För två år sedan sadlade hon om till styrelseproffs med målet att vara till bästa möjliga nytta när industrin ställer om.

Nu går Kopparn i pension - efter 64 år i branschen.

Efter 64 år branschen går plåtslagaren Rune Johansson i pension. 80-åringen sätter därmed punkt för familjeföretaget som funnits i 116 år.

Lagändringar – har du koll på dem?


Critical Raw Materials Act har trätt i kraft

EU-förordningen Critical Raw Materials Act som svensk lag, har du koll på vad den innebär?

Det här gäller för CSRD: “Börja nu om ni inte redan gjort det“

EU-direktivet för hållbarhetsrapportering, CSRD, sveper snart in över näringslivet. Hållbarhetskonsulten Lovisa Indebetou tipsar om fallgropar och möjligheter.

Företag på frammarsch


Ståltrådsbolaget ska lyfta med nya segment

Med en nygammal produkt har Suzuki Garphyttan kunnat återanställa och nu satsar företaget mot nya marknader: "Det ska bli fler ben att stå på."

Maskintillverkaren SMT: "Vi är fulltecknade till 2025"

Det är bråda tider för SMT som letar efter personal för att hantera efterfrågan på deras kraftfulla maskiner. "Som läget är just nu kommer vi få ut allt vi kan bygga inom det närmsta året."

Stenhård satsning från Areco

Fyra förvärv, ett fyrtiotal nyanställda och nya butiker som ska öppna. Areco bullar upp för målsättningen att fördubbla omsättningen på fyra år.

Raketbolag tar över konkursföretaget:

Sedan bolaget startade 2020 har omsättningen mer än fördubblats tre gånger. Nu förvärvar man den viktiga leverantören Karlskrona Stålmekaniska som gick i konkurs i våras.

Militärindustrin växlar upp: "Vi har växt med 427 procent"

Försvarsindustrin går på max och trycket förväntas öka ännu mer de närmsta åren. "Leveranskapaciteten räcker inte till", menar Daniel Hopstadius, verksamhetsledare på W5 Solutions i Älmhult som letar nya lokaler för att kunna expandera.

Induscores vd om nya förvärvet: "Vill stå starka inför framtiden

"Vi ser förvärvet av Främmestadverken utifrån ett långsiktigt ägarperspektiv där vi tillsammans med bolaget vill vidareutveckla affären mot såväl befintliga kunder som att attrahera nya kunder", förklarar Magnus Biesse, vd för Inducore, för Verkstäderna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063