23948sdkhjf

Nytt avtal – optimerar smidestillverkningen med AI

Underhållsföretaget Viking Analytics och smidestillverkaren Bharat Forge Kilsta (BFK) har tecknat ett nytt avtal.

Det treåriga avtalet innebär att BFK kan använda sig av det AI-baserade optimeringsverktyget Smartforge, detta efter en 10 månaders implementeringsfas. Med hjälp av verktyget optimeras BFK:s smidesprocess.

– Genom AI-teknik så förenklas ett besvärligt moment i smidesprocessen. Resultatet blir lägre kassationer, lägre energiåtgång och reducerat behov av manuellt arbete. I SmartForge så möts tung svensk fordonsindustri och världsledande AI-teknik från Viking Analytics. Bharat Forge Kilsta är mycket nöjda med samarbetet med Viking Analytics, och vi ser fram emot ett fördjupat samarbete de kommande åren, säger Niclas Undén, CFO för Bharat Forge Kilsta i ett pressmeddelande.

Stefan Lagerkvist, COO på Viking Analytics, betonar att avtalet är mycket mer än en enskilda affärsmöjlighet. I en kommentar säger han:

– Det här avtalet är mycket mer än en enskild affärsmöjlighet. Bharat forge har mycket expertis inom stål och smide vilket bidrar starkt till lösningen. Deras kunskaper har fångats upp och omsatts i algoritmer för bättre kontroll av processen. Detta samarbete bekräftar allt vi kämpat för så länge och ger oss en fantastisk möjlighet i framtiden att erbjuda en miljövänlig AI-driven lösning för fler fabriker inom Bharat Forge koncern samt till andra aktörer i branschen.

Om företagen

Viking Analytics
Starka inom prediktivt underhåll och smart industriell optimering

Sedan 2017 har Viking Analytics från Göteborg satsar på att revolutionera underhållsprocessen för OEM:er, underhållsföretag och industrier. Deras engagemang för prediktivt underhåll, smart automation, optimering och dataanalys är uppenbart i deras specialiserade mjukvaruverktyg MultiViz, som gör det möjligt för industrier att drifta, övervaka och förstå sina maskiner med oöverträffad precision och effektivitet. Vibrationsanalys är ett stort fokusområde men en hel del kundanpassade AI lösningar tillhandahålls också.

Bharat Forge Kilsta
Smidestillverkning för fordonsindustrin

Bharat Forge Kilsta tillverkar smidda och bearbetade komponenter till fordonsindustrin. Bolagets viktigaste kunder utgörs av lastbilstillverkare i Sverige och internationellt. Bharat Forge Kilsta ingår i Bharat Forge-gruppen, som är världens största smideskoncern och med huvudkontor i Indien. Bharat Forge Kilsta omsätter 1,3 miljarder per år och har 320 anställda. Det svenska bolaget finns med sin produktion i Karlskoga - staden i Östra Värmland som är känd för sina högteknologiska, och internationellt inriktade, industribolag.

Källa: Viking Analytics pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063