23948sdkhjf

Inga tecken på återhämtning i efterfrågan på europeiskt stål –SSAB tyngs av stora investeringar

Ny branschanalys av BofA.

BofA räknar med att stålpriserna och spreadar kommer att förbli nedtryckta på grund av svag real efterfrågan men också på grund av en förväntad vanlig säsongsmässig avmattningen i Q3. Det framgår av en ny branschanalys.

Storbanken ser fortfarande värderingarna som låga i ett historiskt perspektiv, men de ses som rimliga med tanke på svag makroekonomi och efterfrågan. Därför har BofA en försiktig och selektiv inställning till europeiska stålbolag.

BofA har rekommendationen underperform på SSAB. Därtill gör SSAB kapitalinvesteringar på 4,5 miljarder euro för att minska koldioxidutsläppen inom den svenska kapaciteten, något som ses som "en tung börda och påverkar det fria kassaflödet negativt på medellång sikt". Banken bedömer att plåtpriserna kommer att sjunka och pressa ståljättens intäkter.

BofA har en blandad uppsättning rekommendationer på bolag i sektorn; neutral på ArcelorMittal, neutral på Voestalpine, köp på Thyssenkrupp och neutral på Erdemir.

För varmvalsat stål hålls prisprognosen oförändrad på 664 euro per ton för helåret 2024, medan förväntningarna på den amerikanska motsvarigheten sänks med 4 procent till 900 dollar per ton. För järnmalm sätts prisprognosen till +-1 procent till 109 dollar per ton.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094