23948sdkhjf

Nytt bolag vill göra affär av stålavfallet – söker patent för ny metod

Anferra vill använda sig av en metod som omvandlar järnet i stål till järnklorid, vars användning för vattenrening förutspås stiga kraftigt.

Resterna som uppstår när stålbearbetningsföretag finpolerar stålavfall, så kallas slipmull, kan innebära ett miljöproblem. Det nya bolaget Anferra, i Chalmer Ventures portfölj, har en plan för hur det kan omvandlas till efterfrågad produkt. Företaget har patentsökt en metod som omvandlar järnet i stålet till järnklorid, en vattenreningskemikalie, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Anferras vision är att inga stålbearbetningsföretag i framtiden tvingas deponera eller bränna upp värdefulla metaller, och att Anferras processer används av återvinningsföretag på en global nivå, säger Ebba Adolfsson, medgrundare till bolaget i ett pressmeddelande.

Marknaden beskrivs som stor, och att det bara i Europa genereras mer än 500 000 ton per år. Chalmers Venture tror att affärsidén har en stor tillväxtpotential.

– Anferra har de viktigaste delarna som vi ser att startups bör sträva efter. Bolaget utvecklar en innovativ teknik som adresserar miljö- och klimatutmaningar som baseras på forskning i världsklass, säger Fredrik Örneblad, Seed Investment Manager på Chalmers Ventures.

Strategin går ut på att samarbeta med återvinningsföretag som redan är etablerade inom stålavfall.

– Just nu arbetar vi parallellt på labb- och pilotskala för att optimera processen och utveckla den mot industriell gångbarhet. Vi har kontinuerligt samarbete med stålbearbetningsföretag och kemiföretag för att få feedback kring processens och produkternas kvalitet. Kommande år planerar vi att initiera ett större pilotprojekt i tillsammans med kunder och partners, säger Ebba Adolfsson.

 Järnklorid används bland annat för att rena dricksvatten och bolaget förutspår en kraftig ökning i efterfrågan till följd av nya EU-direktiv. Processen, som också genererar vätgas som biprodukt, har forskats fram på Chalmers.

– De övriga beståndsdelarna i avfallet kan filtreras ut och återvinnas till nytt rostfritt stål. Vi ser också att vätgas används som en naturlig del i energisystemet och som bränsle för transporter, säger Ebba Adolfsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125