23948sdkhjf

Portabel metallprint i fält ska göra det enkelt att tillverka reservdelar

En mobil 3D-metallprint som möjliggör snabb produktion av reservdelar i metall på plats har lanserats – med syfte att utrusta försvarsindustrin.

Metallprintföretaget SPEE3D har lanserat en ny mobil lösning för additiv tillverkning, en produkt som kallas för Expeditionary Manufacturing Unit (EMU) . Det australienska bolaget har arbetat mycket gentemot försvarssektorn och försett till exempel japanska, amerikanska brittiska och australienska försvarsstyrkor med utrustning skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Försvar och andra tunga industrier behöver få igång kritisk utrustning snabbt för att undvika kostsamma produktionsförseningar. EMU ger dem möjligheten att skriva ut och efterbearbeta delar mycket snabbt var som helst, kommenterar Byron Kennedy, vd för SPEE3.

Den nya utrustningen består av två containrar på cirka sex meter vardera som kan transporteras på till exempel ett lastbilssläp eller flygplan. Containrarna innehåller en 3D-skrivare och en fullt utrustad efterbearbetningsenhet som inkluderar bland annat en värmebehandlingsugn.

Lösningen har en egenutvecklad teknik, en så kallad en supersonisk kallsprayprocess som kan hantera en mängd olika metaller, inklusive koppar, och tillverkaren utlovar att utrustningen gör det enkelt att producera metalldelar på plats.

Lanseringen skedde under European Defence Agency’s AM Village där tekniken demonstrerades tillsammans med den brittiska armén inför militär personal från EU- och Nato-länder.

– Vårt samarbete med SPEE3D har resulterat i världens första fullt utplacerbara 3D-kallmetalltryckkapacitet, vilket innebär ett stort steg framåt för utplacerbara ingenjörsförmågor för våra styrkor utomlands. säger en talesperson för brittiska armén enligt pressmeddelandet.

Källa: SPEE3D

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063