Lagrade solstrålar ska driva aluminiumproduktionen framåt
I år kan Hydro Extrusion glädja sig mer än vanligt när sommarsolen brassar på. Redan 2022 inledde aluminiumbolaget ett energiprojekt med målet att driva strängpressningsanläggningarna i Vetlanda och Finspång med 100 procent lokalt producerad förnybar energi. Nu kan man bocka för flera punkter på to-do-listan.
Systerbolaget Hydro Rein har nyligen avslutat den första fasen med att installera solpaneler – en teknisk lösning med takinstallationer som ger en total kapacitet på 2,1 MWp och de markmonterade 2 MWp. Därtill har också tre batterilagringslösningar med en total kapacitet på 4,5 MW kommit på plats.
– När det gäller själva tekniken för solcellssystemen på taken och solcellsparken på marken används vanliga komponenter och batterilagringsystemen litiumjoncellsteknik som är vanlig i branschen. Det unika är helhetslösningen och att Hydro verkligen vidtar konkreta åtgärder för att nå sina ambitiösa mål, säger Andreas Ollinen, kommunikations- och pr-ansvarig.
I en tid där industrins framtid tycks hänga på energifrågan finns det många potentiella lösningar, och det är många olika intressenter som behöver inkluderas och delta i arbetet, menar Andreas Ollinen.
– I det här projektet har vi samarbetat med nätleverantörer, el-konsulter, räddningstjänsten och många andra för att säkerställa att lösningen levererar de utlovade tjänsterna och är helt säker, säger Andreas Ollinen.
Han berättar att batterilösningen på plats har flera olika funktioner för att matcha verksamhetens behov, som till exempel: Frekvensreglering – som ska hålla elnätets frekvens stabil genom att snabbt tillföra eller ta bort energi, effekttoppsreducering – att köpa energi när priserna är låga och sälja när priserna är höga, och integrering av förnybar energi – att lagra energi från en förnybar källa som sol för användning när annan produktion är låg eller efterfrågan hög.
– Efterfrågan på alla dessa tjänster har varit hög de senaste åren i Sverige. Men många industrier har ännu inte sett potentialen för vad som går att åstadkomma innanför det egna stängslet, menar Andreas Ollinen.
Utöver de nya solcellerna och batterilösningen finns det även ett lokalt vattenkraftverk som komplement och nu ska bolaget se över hur man kan gå vidare med energieffektiviseringar.
– Vårt mål är att göra industrier mer lönsamma och hållbara. Med dessa typer av projekt accelererar vi Hydro Extrusions resa mot nollutsläpp med en rad tjänster anpassade till deras behov. Detta projekt minskar energikostnaderna och anläggningarnas koldioxidavtryck, samtidigt som flexibiliteten ökar genom lokal produktion och energilagring, säger Marianne Wergeland Jenssen, Head of Energy Solutions, Hydro Rein, i ett pressmeddelande.
Vad investeringen kostar vill dock inte företaget avslöja.
– Tyvärr är det svårt för oss att dela siffror från de kommersiella delarna av investeringen. Bedömningen är förstås att det är en bra investering. Kunder efterfrågar i allt högre utsträckning produkter med allt mindre miljö- och klimatpåverkan, säger Andreas Ollinen.
Tidigare har det nämnts att fasen som projektet går in i efter 2025 kan inkludera både vindkraft och vätgasproduktion, men där har företaget inget mer att berätta i nuläget. Däremot är det ett redan utstakat projektmål att inte skapa någon nettoförlust av biologisk mångfald för naturliga livsmiljöer. Därför planerar Hydro Extrusion att till exempel plantera in inhemska träd och buskar.