23948sdkhjf

Metallföretaget med fokus på indium: "Vi närmar oss industriell skala"

Forskningsföretaget Mat4Green som är specialiserat på produktion och återvinning inom indium-tenn-oxid tar in nio miljoner i kapital.

Tre miljoner kronor kommer från Energimyndigheten, men det är Chalmers Venture och Jovitech Invest som står för den stora delen av investeringen med tre miljoner vardera, då man ser stor potential och en global marknad för Mat4Greens koncept.

– Det ligger i linje med vår strategiska position, där vi investerar i innovationer som bygger på tekniskt avancerad forskning för att ta dem från lab till marknad och där de kan göra stor nytta, säger David Storek, bolagsansvarig och Pre-seed Investment Director på Chalmers Ventures, i ett pressmeddelande.

Indium används i nuläget framförallt inom produktionen av solceller och på pekskärmar, som till exempel i det yttersta skiktet på mobiltelefoner. Det är indium som gör att användaren kan scrolla och trycka på skärmen samtidigt som skärmen förblir synlig.

 Tillskottet av kapital ger bolaget möjlighet att skala upp produktionen.

– Vi närmar oss industriell skala. Vårt mål är att serva den växande europeiska och globala solcellmarknaden med indium-tenn-oxid. Och det ska vi göra från fabrik i Sverige. Nu kan vi återvinna mer och lösa det växtverksproblemet som kan bli när man växer till lite större volym, säger Nils Bågenholm, VD, Mat4Green Tech, i en kommentar.

Investeringen gör det också möjligt för företaget att kunna göra en livscykelanalys, som med RISE som tredje part, ska bevisa att deras metod gör det möjligt att ta fram indium-tenn-oxid-produkter med 80 procent C02-reduktion jämfört med konkurrenter.

– Vi håller också på att genomföra produktprover med ett par solcellstillverkare i Europa och en av världens största Indium-tenn-tillverkare från Sydkorea, säger Nils Bågenholm i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063