Stororder och full styrka – nu våras det för Björneborg Steel
Sedan i höstas har Björneborg Steel tampats med en svag efterfrågan och tvingats deltidspermittera personal. Nu vänder vinden, bland annat med hjälp av en stor order på smidda propelleraxlar till en europeisk kund, som i sin tur levererar till marina försvarsprojekt.
– Det är ett jättefint bevis på kapacitet och konkurrenskraft, vi gör rätt saker och håller en hög kvalitet på våra produkter. Vi är också nöjda med att kunna bidra till att försvara demokratin och utveckla vår verksamhet, säger Björneborgs vd Håkan Dedorsson.
Det är inte första gången Björneborg levererar till försvarsindustrin, vilket Håkan Dedorsson menar är en anledning till att man säkrar det nya kontraktet som är värt mellan 50 till 100 miljoner kronor.
– Det här är väldigt krävande produkter som ska användas i väldigt kritiska applikationer och miljöer, där kravet på prestanda och tillförlitlighet är högre än i vanliga fall. Vi har ett bra track record på liknande leveranser under flera år, det är väl det som gör att kunderna gärna kommer tillbaka.
Företaget har 165 anställda som framöver slipper permittering och det kan rentav bli tal om några nyanställningar.
– Vi går med full fart framåt från och med den första april. Denna order är en bidragande faktor till det men vi ser också generellt sett en ökande efterfrågan på våra smidda produkter, säger Håkan Dedorsson.
Det oroliga omvärldsläget gör att Håkan Dedorsson även framåt tror på att efterfrågan på försvarsprodukter lär fortsätta öka. Men även företagets energiavdelning, som gör produkter för elektrifiering, ligger bakom vårens uppsving.
I väntan på bättre tider har dock företaget inte legat på latsidan i jakten på effektivisering och grön omställning. Som vi tidigare rapporterat har företaget investerat i en batteribank. Den är nu fullt installerad och togs i drift den 1 mars.
– Vi är nu godkända leverantörer av nätstabiliseringstjänster, säger Håkan Dedorsson.
Vad innebär den i intäkter?
– Det kan jag inte riktigt avslöja, men den innebär flera positiva aspekter. En stor och viktig aspekt för oss är att vi helt enkelt bidrar med en nätstabiliseringstjänst. Fler sådana behövs i Sverige för möjliggöra mer elproduktion från vindkraft och solenergi istället för från fossila källor, säger Håkan Dedorsson
Den är också praktisk back up som säkrar produktionen.
– Den innebär att vi ändå kan köra i alla fall delar av vår produktion, även om det blir strömavbrott. Vi kan också göra så kallade peak shavings: när eltarifferna är som absolut högst kan vi reducera vårt köp av el.
Det finns mer på gång innanför väggarna på Björneborg steel. Företaget satsar till exempel på två innovativa projekt, ett pågående som handlar om att ersätta fossil gasol med förnybar DME (dimetyleter).
- Det är ett samarbete med Flogas och Swerim som är i full gång och vi följer planen för hur vi ska kunna vara fossilfria till år 2026.
Det andra är ett energieffektiviseringsprojekt som fortfarande ligger i startgroparna men förväntas pågå under två år.
– Även om vi vill vara fossilfria vill vi ju använda mindre energi, så i det här projektet tillsammans med Swerim ska vi undersöka hur vi kan optimera värmningen av göt innan vi smider. Det är helt nytt och startar upp inom ett par veckor, säger Håkan Dedorsson.