23948sdkhjf

Björneborg Steel satsar på batteripark

Björneborg Steel investerar i en batteripark från BatteryLoop för att stödja stabiliseringen av det svenska elnätet. Med satsningen vill man också undvika de högsta elpriserna och skapa en back-up lösning för delar av verksamheten vid mindre störningar i eldistributionen.

I batteriparken från BatteryLoop används BLESSIII-teknologi, en teknik som bygger på återanvändning av elfordonsbatteri, vilket även stärker cirkulariteten i Björneborg verksamhet och konceptet Greenforge med fossilfri produktion från 2026.

Håkan Dedorsson, vd på Björneborg Steel menar att lösningen från BatteryLoop var det alternativet som passade verksamheten bäst.

– Med denna lösning kan vi stötta nätstabiliteten såväl som undvika de värsta eltarifferna och få en mer förutsägbar energikostnad. Genom att återanvända elbilsbatterier stärker vi också vårt hållbarhetskoncept och fortsätter vår resa mot en kontinuerligt fossilfri och klimatneutral produktion från 2026.

Även Rasmus Bergström, vd på BatteryLoop, kommenterar samarbetet.

– Det är stimulerande att arbeta med ett företag som Björneborg Steel som leder utvecklingen av en hållbar smidesindustri med entreprenörsanda och driv. Deras fokus på cirkularitet och kvalitet gör samarbetet extra givande. Vi är glada att kunna bidra till att stärka Björneborg Steels hållbarhet ytterligare. Denna installation visar på nyttan våra energilager kan göra i en industri. Vårt system, inklusive digitala tjänster, kommer både skapa lokal nytta för Björneborg Steel samt positiva effekter nationellt med frekvensstödstjänster.

Vi har även kontaktat Kalle Ladekvist, Sales and Marketing Director på Björneborg Steel, om hur elpriserna påverkat företaget hittills.

– Som en storkonsument utav energi (Björneborg köper ca 60 miljoner kWh per år) tvingades vi naturligtvis agera oerhört agilt och flexibelt under 2022. Vi har arbetat med allt från justerad skiftgång, för att undvika peakperioder på dygnet, byggt ut och renoverat vår uppvärmning samt anpassat vår gastillförsel för att mer flexibelt kunna anpassa oss till marknadsbilden. Sammantaget har det gett stor effekt vilket naturligtvis varit nyckeln för att ta oss igenom en, för industrin i stort, oerhört påfrestande period.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.142