23948sdkhjf

Konkurs: Indiska stålkoncernen sänkte sitt egna svenska företag

Structo Hydraulics, som tillhör den indiska stålkoncernen ISMT LtD, har ansökt om konkurs. Orsaken? Ja, den är olika om man frågar den svenska platschefen och den indiska ägaren. 

Vi ringer upp Anne Karlsson, platschef på Structo Hydraulics, och frågar om de har lämnat in en konkursansökan och varför. 

– Inte vi, men våra ägare, säger hon och hänvisar oss vidare till bolagets konkursförvaltare.

2023 omsatte företaget som ligger i Storfors, Värmland, cirka 37 miljoner kronor men gick minus med cirka 11 miljoner kronor. Idag berörs 17 anställda av konkursen.

Företaget har bland annat tillverkat rör och komponenter till bilindustrin. Structo Hydraulics har även tillverkat hydraulikcylindrar. Huvuddelen av bolagets produktsortiment består av kalldragna sömlösa rör och rullpolerade cylinderrör.

Men vad är det egentligen som har hänt? Det ringer vi och frågar konkursförvaltare Lars-Henrik Andersson, Cirio Advokatbyrå.

– Företaget lämnade in en ansökan igår och nu är det beslutat att företaget går i konkurs, säger han till oss.

Han berättar att det inte finns en färdig analys men att företaget har visat minussiffror under flera år. 

– Nu har den indiska ägaren dragit linjen och kan inte fortsätta att stötta företaget längre, förklarar konkursförvaltaren. 

Han menar att det är för tidigt att berätta vad som har hänt men att historien är tudelad. Den svenska platschefen har en anledning, medan den indiska ägaren har en annan.

För Structo Hydraulics del har det varit lite av en berg- och dalbana. Detta då den indiska ägaren redan 2013 försökte sälja bolaget.

– Det som är grejen är att den indiska ägaren även är leverantör av råvarumaterialet och platschefen säger att bolaget inte gått runt på grund av det höga priset på råvarumaterialet, säger Lars-Henrik Andersson.

Han tillägger: 

– Den indiska ägaren har en annan förklaring. Det är för tidigt för att dra en slutsats.

Han tycker att Structo Hydraulics har varit en bra verksamhet med bra produkter.

Vad händer härnäst?

– En förvaltarberättelse ska vara inne inom sex månader. Nu ska konkursboet säljas. Vi samlar in material. Vi vet att det finns enstaka intressenter, avslutar Lars-Henrik Andersson samtalet med oss.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.047