23948sdkhjf

Utvecklar framtidens 3D-metallskrivare: ”Nischprodukt för de mest krävande kunderna”

Petter Hagqvist och Almir Heralic är namnen bakom startup-bolaget Procada som utvecklar framtidens 3D-metallskrivare. Nu kan de även stoltsera med titeln "Årets startup i Trollhättan 2023". Vi pratar med Petter Hagqvist som berättar mer om Procada och vägen framåt.

Procadas utvecklade teknik gör det möjligt att printa produkter i lättviktsmetall med egenskaper som annars kräver formgjutning – en dyr process med långa ledtider. 

Han berättar att det är just materialegenskaperna som gör deras arbete unikt.

– Vi har från första början fokuserat på att skriva ut material med bästa möjliga materialegenskaper. Vårt material ska användas i generatorer, flygplan, rymdraketer och vindkraftverk där det inte får gå fel. Vi har byggt tekniken utifrån de kraven, inte att det ska se fräckt ut. 

Det absolut viktigaste, menar Hagqvist, är att det som byggs håller väldigt bra kvalitet. 

– Det är en nischprodukt för de allra mest krävande kunderna. Därför är det också extra roligt att vi blivit uppmärksammade genom "Årets startup i Trollhättan". Det är roligt att få ett kvitto på att vi gjort något rätt. Nu kan vi förhoppningsvis nå ut till ännu fler.

Vad är framtidsvisionen för Procada och ert arbete?

– Framåt letar vi efter strategiska partners. Vi har kommit fram till att vi inte kan bygga en skrivare och sälja till många, utan för att detta ska bli riktigt bra måste vi skräddarsy skrivare åt olika applikationer.

Han fortsätter:

– Just nu letar vi efter tekniska partners som vill använda teknologin och vidareutveckla den mot deras applikationer. 

Han berättar att de mest samarbetar med större tillverkande företag som vill föra in tekniken i sin produktion. 

– Det handlar inte om att man har 3D-skrivare för att labba fram lite prototyper, utan det här handlar om att få in det i skarp produktion med riktiga krav. Det ser vi som vår väg till framgång, avslutar Hagqvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11