23948sdkhjf

Metallföretaget går i konkurs efter 78 år: ”Kom inte i kapp”

Verkstadsföretaget Sundquist Metall, som tillverkar gas- och gasolprodukter till såväl industrin som fritidsmarknaden, har gått i konkurs efter 78 år på marknaden.

Utöver den egna tillverkningen av gasolprodukter, som marknadsfördes under varumärkena Gaslox och Gastherm, sysslade bolaget med legotillverkning. På sin verkstad i Örebro fanns fyra anställda.

Konkursförvaltaren Clas Rosdahl berättar om vad som föranledde konkursen.

– Det korta svaret är att bolaget hade minskad omsättning som gjorde att man inte kunde betala skulderna. Det gäller både leverantörsskulder och skatteskulder.

Företaget har producerat gasledningar till husbilar och husvagnar, berättar Rosdahl, vilket gick bra under pandemin.

– Men nu var det annat som ställde till det med ökade materialkostnader och nedgång på beställningar. Så bolaget kände att man inte kom i kapp, helt enkelt.

Kan man säga att konkursen var väntad?

– Vi kommer framåt titta lite mer noga på anledning till obeståndet, men om man tittar i Kronofogdens register så finns det betalningsanmärkningar redan 2019. Sen har det varit upprepade restföringar av skatter. Det finns en skatteskuld på ungefär en miljon kronor, så helt oväntat var det nog inte.

Före konkursen sålde konkursbolaget rörelsen.

– Det köpande bolaget hade erbjudit personalen att följa med. Ägaren bor i Norge och ville flytta verksamheten närmare norska gränsen, något som personalen sagt nej till. Så det får det köpande bolaget försöka lösa på något sätt…

Rosdahl berättar att planen just nu alltså är att flytta ur den gamla lokalen och ta med sig verksamheten till Värmland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109