23948sdkhjf

Årets alternativa nobelpris: kampen mot industrier som utvinner metaller som förgiftar miljön segrade

Igår, den 30 november, rådde fest och glädje på Cirkus i Stockholm. Då delades nämligen Right Livelihood Award ut, även kallat ”Det alternativa nobelpriset”.

Priset har delats ut sedan 1980 och delas vanligen ut i fyra kategorier till enskilda individer och organisationer för deras visionära insatser för en bättre värld.

En de fyra vinnarna var miljöaktivisten Phyllis Omido från Kenya som i sann ”Erin Brockovish anda” kämpat mot industrier som utvinner metaller och förgiftar miljön. Tack vare Omidos aktivism har 17 giftiga smältverk stängts i Kenya. Omido har också använt sin erfarenhet för att konsultera FN, vilket lett till en resolution om återvinning av blybatterier i Afrika.

De övriga vinnarna var miljörättsorganisationen Mother Nature Cambodia fick priset för sin ”orädda och engagerande aktivism för att skydda miljön i Kambodja trots ett mycket begränsat demokratiskt utrymme”.
Eunice Brookman Amissah, läkare från Ghana, som även varit hälsominister, och kämpar för kvinnors rätt till säkra aborter. Samt organisationen SOS Mediterranée, en sjöräddningsorganisation som räddar flyktingar på Medelhavet.

Årets pristagare fick en miljon svenska kronor var. Pengarna ska gå till pristagarnas pågående arbete, inte till personligt bruk.

Källa: Right Livelihood.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079