Forskning om kvarts kan förändra arbetsmiljön
Kvartsdamm är känt för att vara cancerframkallande och orsakar varje år hundratals dödsfall.
Johan Högberg, professor i toxikologi vid Karolinska Institutet, är en del av ett forskningsprojekt som nyligen tilldelats 3 768 000 kronor från Afa Försäkring för att undersöka kvarts effekter på DNA.
– Vi har fått anslaget och ska titta på kvarts för att det är en riskfaktor, bekräftar Högberg.
Projektet, som pågår till och med juni 2026, syftar till att utforska de lägsta nivåerna av kvartsexponering som kan orsaka DNA-skada och om denna skada ökar risken för lungcancer. Projektledare är Ulla Stenius, professor i yrkestoxikologi sedan 2010 vid Institutet för miljömedicin.
– Vi har gjort inledande försök och påvisat en typ av DNA-skada. Det här har publicerats i vetenskapliga tidskrifter, och vi har sammanställt data och skrivit en ansökan till AFA med hopp om att få forskningsfinansiering.
När det gäller projektets nuvarande fas, förtydligar Högberg.
– Vi är alltid lite optimistiska i sådana här ansökningar, och vi tror att vi kan påvisa en ny typ av DNA-skada. Hur låga doser kvarts som krävs vet vi ännu inte. Det är den huvudsakliga frågan vi ska försöka besvara i detta treåriga projekt.
Resultaten från studien förväntas inte bara ge ny kunskap om hur kvarts orsakar lungcancer, utan också leda till lägre gränsvärden och därmed en bättre arbetsmiljö och minskad dödlighet i branscher där kvarts förekommer.