23948sdkhjf

Outokumpu först med EDP för sin ferrokromproduktion

Outokumpu ska publicera en miljövarudeklaration för sin ferrokromproduktion. Något de är först i branschen med att göra.

En miljövarudeklaration (EDP) är ett standardiserat sätt att redovisa en produkts miljöpåverkan. Genom att använda sig av detta kommer Outokumpus åtagande att hjälpa kunderna att minska sina klimatutsläpp att stödjas ytterligare.

– Miljövarudeklarationen är ett värdefullt bevis på det låga koldioxidavtrycket för Outokumpus ferrokrom och ökar transparensen kring dess påverkan på miljön. Eftersom EPD:n är tredjepartsverifierad och baserad på en omfattande livscykelanalys anses den dessutom vara unik på marknaden. Detta kommer även att hjälpa våra kunder att utarbeta sina egna deklarationer, kommenterar Martti Sassi, President, affärsområdet Ferrochrome på Outokumpu meddelandet.

– När EU:s kommande gränsjusteringsmekanism för koldioxid (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM) går in i sin övergångsfas i oktober 2023 förväntas den globala efterfrågan på material med lågt koldioxidavtryck – som ferrokrom – öka betydligt. I denna utveckling kan EPD:n för Outokumpus ferrokrom vara en stor tillgång även för våra kunder, fortsätter Sassi.

Outokumpu har tillgång till egen kromgruva vilket ger en tillgång till råvaran som är avgörande för tillverknings av rostfritt stål. Bolagets egna produktion av ferrokrom gör de självförsörjande. 

Affärsområdet Ferrochrome driver kromgruvan i Kemi och ferrokromsmältverket i Torneå, Finland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.099