23948sdkhjf

Här vill ny arbetskraft arbeta och bo – uppförsbacke för norr

Inom ett flertal branscher är bristen på kompetens hög och för att komma underfund med var arbetskraft vill bo och jobba är viktigare än någonsin. Därför släpper nu Future Place Leadership rapporten "Talent City Index Sverige" för att ge svar på frågor om svenska städers attraktionskraft. 

Rapporten är baserad på en undersökning bland 2000 svenskar i den grupp som är mest flyttbenägen i åldrarna 20-45 år. 

Undersökningen rankar de 50 största stadsregionerna efter deras attraktionsvärde och ser även tendenser på vilka som kan riskera att tappa invånarna i framtiden.

Marcus Andersson, vd på Future Place Leadership, berättar i rapporten att det krävs en genomtänkt strategi och en förståelse för hur man attraherar rätt målgrupp för att lyckas i konkurrensen om arbetskraft.

– Vad får framtidens arbetskraft att överväga flytt till ny ort – och vad får dagens kommuninvånare att vilja stanna kvar? Genom rapporten vill vi bidra med insikter om svenska städers främsta attraktionskraft bland olika yrkes- och åldersgrupper.

Bland annat visar rapporten att fem av tio norrländska städer placerade sig bland de 20 sista i rankningen. 

Umeå, Skellefteå, Sundsvall och Örnsköldsvik underpresterar i förhållande till sin storlek. Det indikerar att norra Sverige kommer ha svårigheter med att locka nya invånare. För att kunna locka de 100 000 nya invånarna som krävs för att möta industrietableringarnas kompetensbehov behöver arbetet för att övertyga fler att flytta till norr intensifieras.

Rapporten går att läsa i sin helhet här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078