23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

ebm-papst visar imponerande bevis på energisparpotential med EC-lågenergifläktar

Lyckad energibesparing hos Bisab Ventilation i Kävlinge.

”Skånes närmaste företag för ägare och förvaltare av fastigheter och industrier”, är en slogan för Bisab Ventilation i Kävlinge. Företaget startades 1988 och drivs efter ett generationsskifte 2007 av Michael Kullzén. I ett stort antal projekt har Bisab Ventilation valt fläktar från ebm-papst. Samarbetet med ebm-papsts lokalkontor i Helsingborg startade i princip när ebm-papst för ett antal år sedan lanserade EC-lågenergifläktarna.

- Det är ingen tvekan om att ebm-papst stod för ett teknikgenombrott som fått stor betydelse inom ventilationsområdet. Första gången jag kom i kontakt med ebm-papst var när vi fick i uppdrag att göra en så kallad ljudanpassning på ett kontor. Äldre remdrivna fläktar resulterade i en för hög och störande ljudnivå, och det var då jag började titta på de direkdrivna EC-lågenergifläktarna. Faktum är att en kund i Helsingborg fortfarande tackar oss för de resultat vi uppnått, och det långt efter att projektet avslutats, säger Michael Kullzén.

En viktig del av Bisab Ventilations affärsidé är att vara snabba, att erbjuda en bred kundservice och en kompetens som innebär att man verkligen skapar mervärde hos kunderna.

- Våra främsta styrkefaktorer är att vi är engagerade, kunniga, snabba och flexibla. Anders Johansson på ebm-papst i Helsingborg har lång brancherfarenhet även som entreprenör och han arbetar på samma sätt. Det gör att vi tillsammans når bra resultat. I takt med att vi på Bisab Ventilation byggt upp en bra kunskap om ebm-papsts fläktar har vi också lärt oss mycket om hur vi på olika sätt kan optimera anläggningarna, säger Michael Kullzén.

Michael menar att många gör misstaget att ta i för snålt när det gäller att beräkna och välja nya fläktar i samband med exempelvis moderniseringar. Hans råd är istället att överdimensionera litet vid fläktvalet och sedan dra ner på effekten. Vinsten märks både i tystare och energieffektivare ventilationsanläggningar.

Från 65 000 till 27 000 kilowattimmar efter byte till EC-lågenergifläktar
Bisab Ventilation erbjuder sina kunder luftflödesmätningar, men utför även OVK på alla typer av ventilationssystem, vilket är viktigt för att få ett korrekt underlag inför fläktvalet. Mycket tid läggs också på att studera ett projekt även ur andra perspektiv, allt med målet att nå det bästa resultatet.

Avslutningsvis nämner Michael ett alldeles färskt projekt från våren 2013 som återigen resultaterat i ett nära samarbete med ebm-papst om lämpligt fläktval. Denna gång är det en terminalanläggning i Helsingborg med ett fläktbyte till fyra nya ebm-papst EC-lågenergifläktar.

- Beräkningar vi gjort visar att besparingen kommer att bli betydande. Från 65 000 kilowattimmar till cirka 27 000 kilowattimmar efter fläktbytet. Då är det värt att notera att den besparingen uppnås trots en så pass liten drifttid som cirka 2 800 timmar per år. Det är imponerande och ett bra bevis på energisparpotentialen med EC-lågenergifläktarna, avslutar Michael Kullzén.

ebm-papst AB
Äggelundavägen 2
175 62 Järfälla
Järfälla kommun
Sverige
VAT nummer: SE5561769513

Tipsa en kollega

0.047