23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

En värld av vatten

Med akvariet Den Blå Planet vill arkitekten Kim Herforth Nielsen berätta en historia.

DEN SKIMRANDE metallbyggnaden är formad som en gigantisk strömvirvel och ligger precis intill havet, vilket ger besökarna en föraning om vad som väntar dem innanför dörrarna. Det är Danmarks nya akvarium, Den Blå Planet, vars form är inspirerad av vatten i ständig rörelse.

Här kan besökarna vandra genom 53 olika akvarier och se ungefär 450 olika fiskar och andra
vattendjur på riktigt nära håll.

- Vi ville ta besökarna till fiskarna och inte tvärtom, säger Kim Herforth Nielsen. Han är en av delägarna i den danska arkitektbyrån 3XN, som vann World Architecture Festival Display 2013 med sin design av akvariet.

- MÅLET VAR ATT skapa en naturlig miljö för fiskarna. Det unika med vårt arbetssätt är att vi fokuserar lika mycket på insidan som på utsidan, säger han.

2008 fick 3XN i uppdrag att rita akvariebyggnaden och ungefär 20 personer har varit involverade
i projektet.

Arkitekterna kom på idén med strömvirvelnefter att ha experimenterat med en mängd olika
former och förslag.

- Det var en lång process att ta fram den slutliga designen av byggnaden. Utmaningen var att hitta ett material som var tillräckligt flexibelt och inte alltför dyrt, säger Kim Herforth Nielsen. Akvariet består av ett antal svängda byggnadsdelar, som ska efterlikna virvlande vatten. Huvudentrén, som man kommer till genom att följa den längsta virvelns ”armar”, leder in i en cirkelformad foajé mitt i byggnaden. Här kan besökarna titta upp genom ett glastak och se in i ett akvarium precis ovanför. De olika avdelningarna är utspridda i de svängda delarna av byggnaden, och det finns ingen bestämd rutt som man måste följa. På så sätt ville 3XN minska köbildningen vid de mest populära akvarierna.

Många delar av byggnaden är tillverkade av aluminium. Utsidan är täckt av tusentals diamantformade aluminiumplåtar, som kallas ”shingles”. Arkitekterna var tvungna att förenkla fasadens design och mönster ett flertal gånger för att hålla sig inom budget. 3XN testade många olika material, till exempel glaserat tegel, fiberbetong och glasfiber.

– Till slut valde jag aluminium-shingles till fasaden, eftersom de reflekterar solen och himlen på ett fantastiskt sätt, säger Kim Herforth Nielsen. På vintern antar byggnaden en annan skepnad, när iskristaller bildar fascinerande mönster på shingles-plattorna.

Akvariet Den Blå Planet är högt beläget på en udde vid havet, norr om Kastrup hamn. Tack vare
byggnadens unika form syns den tydligt från luften när man flyger till och från närbelägna Kastrups flygplats. Aluminium har dessutom använts till de stora panoramafönstren i restaurangen, som erbjuder en fantastisk utsikt över havet.

KIM HERFORTH NIELSEN SÄGER att aluminium är hans favoritmaterial. Han använder det i någon form i alla byggnader han ritar.

- Aluminium har så många goda egenskaper. Det är lätt, enkelt att använda, väldigt flexibelt och
kostnadseffektivt, säger han. I 3XN:s långsmala, vita kontor, som ligger i en före detta lagerbyggnad i centrala Köpenhamn, är golvet gjort av aluminium.


- Jag tror att aluminium kommer att användas ännu mer i framtiden. Vi har använt samma
lösning i Sjöfartsmuseet i Helsingör. Aluminiumgolvet reflekterar dagsljuset på ett väldigt vackert
sätt, säger han.

Arkitektbyråns kontor, som ligger i en k-märkt byggnad från 1763, renoverades 2008. Det är en stor, öppen vindsvåning i två plan. Ljusinsläppet är begränsat på det övre planet, där alla möten hålls, så ett 40 x 4 meter stort, ljust tak fungerar som kompensation för bristen på naturligt dagsljus. De vita ytorna och aluminiumgolvet reflekterar ljuset på ett effektivt sätt. 3XN har ritat många offentliga byggnader, till exempel konserthuset Muziekgebouw i Amsterdam, Ørestad gymnasium i Köpenhamn och den nya stationen Stockholm City. Arkitektbyrån ligger dessutom bakom många spektakulära bank- och kontorsbyggnader, som Saxo Bank i Köpenhamn och Swedbanks huvudkontor i Stockholm.

Alla byggnader som sticker ut är intressanta. Vår filosofi är att arkitektur påverkar människors
beteende, och att byggnaden alltid ska tillföra ett nytt och positivt inslag i den omgivande miljön,
säger Kim Herforth Nielsen. Han påpekar att Ørestad gymnasium är ett bra exempel på arkitektur som är både funktionell och estetisk.

- Där har vi skapat miljöer där människor kan mötas, vilket i sin tur skapar synergier mellan människor, säger han

Hydro Extrusion Sweden AB
Metallvägen
574 81 VETLANDA
Vetlanda kommun
Sverige
VAT nummer: SE5563667483

Tipsa en kollega

0.047