23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Rapport: Varför flyttar företag hem sin produktion?

| Medlemsnyhet | Företag Samhall AB

För att ta reda på varför vissa företag väljer att ha sin produktion i Sverige, medan andra väljer att ha den utomlands har vi genomfört en undersökning där vi har fått svar från 50 svenska industriföretag i en rad olika branscher.

Summering av rapport
20% av företagen som svarade på den här undersökningen funderar på att flytta hem produktionen till Sverige från lågkostnadsländer. Det är tydligt att man eftersträvar kortare transporter samt att hållbarhet är en viktig drivkraft. Allt fler företag ställer sig frågan om det verkligen är hållbart att transportera som vi gör idag. Med stor säkerhet spelar pandemin in eftersom den har orsakat leveransproblem för många företag. Man funderar på hur man ska kunna serva sina lokala marknader på bästa sätt. 

Bland de företag som redan har flyttat hem och bland de som alltid har haft sin produktion i Sverige så visar undersökningen att de har andra drivkrafter än de som funderar på att flytta hem. Här lyfter man främst fram vikten av att ha produktionen nära forskning och utveckling. Att snabbare och kostnadseffektivare få ut nya innovationer på marknaden kräver närhet till produktionen. Man belyser också vikten av att kunna göra kundanpassningar, vilket är lättare att göra kostnadseffektivt om produktionen ligger närmare din marknad.  

Det är också intressant att 60% av de företag som har valt att flytta hem produktionen, anser att detta har haft en positiv inverkan på deras varumärke. Made in Sweden är värdefullt på många sätt. Varför väljer då 34% att fortsätta ha sin tillverkning utomlands? Anledningen stavas höga kostnader i Sverige. Det handlar säkert om att man anser att lönekostnaderna är högre i Sverige, men också om att man oroar sig för elpriserna och vad som händer med energiförsörjningen i stort. Detta är frågeställningar som måste tas på stort allvar.  

Läs hela rapporten och samtliga svar från undersökningen här: Hemtagningsrapporten 


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Samhall AB

Box 27705
115 91 Stockholm
Sverige
Samhall AB

Tipsa en kollega

0.062