23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Guide: Skyddsskor för industrin

Arbetar du inom industrin eller en bransch där skyddsskor är ett krav? Då har du säkert ställt dig frågan om hur du väljer de bästa säkerhetsskorna? Är standarderna svåra att förstå? I många arbeten är det möjligt att tappa något tungt på tårna eller trampa på en spik i stundens hetta. Det finns flera typer av säkerhetsskor på marknaden som har speciellt förstärkta tår och sulor för att hålla spikar borta. Beroende på arbetsuppgiften kan det finnas många olika faror, och därför finns det skyddsskor som följer trender och säkerhetskriterier. Vi ger dig en guide till rätt arbetsskor.

Ett urval av olika varianter

Det finns mängder med olika typer av skydsskor. Punkteringsbeständiga skyddsskor för arbete, skyddsskor som är arbetsskor med tåhätta, halkskyddande sulor, oljebeständiga skor. Denna typ av arbetssko används för att förhindra fotskador och kan vara en lågsko, känga eller stövel. Beroende på skyddsegenskaper delas de in i olika kategorier med olika säkerhetsklasser. Säkerhetsskorna bör ju dessutom passa ihop med matchande arbetskläder, vilket gör att det finns en mångfald av olika typer på marknaden. Engelbert Strauss levererar förstklassiga skyddsskor som skyddar mot skador, är andningsaktiva och som har hög komfort. Detta tillsammans med matchande arbetskläder.

Märkningen är viktig

Du kan se på märkningen om skorna uppfyller baskraven vad gäller design, utförande, material, kallisolering, halkskydd och tåskydd. Om de dessutom skyddar mot andra risker, har skorna ytterligare märkning. Det ska framgå av tillverkarens bruksanvisning vad de skyddar mot. Denna typ av arbetssko är alltid försedda med en skyddståhätta . Om de också skyddar mot andra risker är de märkta med S1–S5 beroende på vilka andra risker de skyddar mot. Ortopediskt anpassade skyddsskor

Du får endast använda inläggssulor i skyddsskor som är godkända av tillverkaren. Om du gör ortopediska eller andra förändringar i arbetsskor som påverkar skyddsfunktionen gäller inte längre tillverkarens CE-märkning. Det finns även andra typer av arbetsskor för specifika yrken eller arbetsområden, till exempel för brandmän, gjuteriarbetare, svetsarbetare och för personer som arbetar med kedjesåg eller kemikalier. Skydd mot kemikalier är oftast ett tillägg.

Att underhålla dina skyddsskor

Dina skor är säkerhetsklassificerade och kan ha kallisolering, vara punkteringsresistenta och ha andningsförmåga vilket innebär att de är otroligt speciella skor. Du bör därför ta hand om dina skor på bästa sätt. Använd absolut inte frätande kemikalier när du rengör dina skor. Det säger sig självt men är värt att understryka, tvätta inte i maskin eller torktumla. Ta ut inläggssulorna ur skorna efter användning så att eventuell fukt i skorna och inläggssulorna dunstar och de är torra till nästa gång du ska använda dem. Dra ut skosnörena före rengöring/innan du borstar bort eventuell smuts från skorna. Rengör med ljummet vatten. Vid behov kan du även använda oparfymerat flytande rengöringsmedel när du rengör skorna. Torka i normala förhållanden och använd inte element, torkskåp eller liknande.

Tipsa en kollega

0.063