23948sdkhjf

Hårda miljökrav för behandling av järnmetaller

Hårdare miljökrav blir nu verklighet för kemisk sektor och för behandling av järnbaserade metaller.

Inom EU talar man om BAT, best available techniques och tar fram så kallade BAT-slutsatser inom miljöområdet som även styr större svenska företag, se faktaruta. De innehåller krav på allt från miljöledningssystem till utsläppsvärden.

I slutet på förra året publicerades ett antal nya BAT-slutsatser bland annat för behandling av järnbaserade metaller (FMP). FMP omfattar industriutsläppsverksamheter som bl.a. har varmvalsning och varmförzinkning. 

Läs mer hos Naturvårdsverket.

Dessutom publicerades BAT-slutsatser för rening och hantering av avgaser inom den kemiska sektorn (WGC). Slutsatserna för WGC är breda och omfattar kemisk industri där tillverkning sker genom kemiska och biologiska reaktioner i industriell skala.

Läs mer hos Naturvårdsverket.

Det här är Eu:s BAT

Inom Eu har man beslutat att myndigheterna ska ställa samma miljökrav på alla liknande större anläggningar inom Eu. Till exempel ska ett stålverk i Spanien ha samma utsläppskrav som i Sverige.

Regelverket kring detta återfinns i Industriutsläppsdirektivet, IED, som har arbetats in i svensk lagstiftning. Därför har det för olika branscher tagits fram så kallade Bref-dokument, BAT Reference Document som innehåller BAT-slutsatser där BAT betyder Best available techniques.

Dessa BAT-slutsatser kan bland annat innehålla arbetssätt som företagen måste leva efter eller utsläppsvärden som blir bindande för de berörda företagen fyra år efter det att dokumentet publicerades. Bref-dokumenten ska uppdateras regelbundet.

Det finns möjlighet att i det enskilda fallet, få dispens från skyldigheten att följa ett sådant bindande begrängsningsvärde.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Hydro tillverkar första byggsystemet av 100 procent återvunnet aluminium
Priset på batterimetaller sjunker
Tävlingen ska få unga intresserade av plåtslageri
RobotCenter Laxå levererar till Frankrike
Underskott på zinkmarknaden
SSAB och Stålgross för fossilfri framtid
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.158