23948sdkhjf

Utbildningen som ska framtidssäkra industrin

Medarbetare med kompetens inom CNC-teknik har blivit allt svårare att tillsätta då intresset för gymnasieskolors industriprogram minskar och pensionsavgångarna hägrar. Lernia har tagit saken i egna händer och nu öppnar antagningen till CNC-utbildningen i Östersund.

Målet är att utbildningen snabbt ska ge den kompetens som krävs, skriver utbildnings-, matchnings- och bemanningsföretaget Lernia i ett pressmeddelande.

– Den globala konkurrensen är stenhård. Behovet av tekniskt utbildad kompetens inom industrin är massiv – och det är därför vi tillsammans med näringslivet startar de här utbildningarna, säger Ulla Gustafsson som är verksamhetschef på Lernia YH.

Det finns idag cirka 53 000 CNC-tekniker i Sverige, men en majoritet börjar närma sig pensionsåldern, vilket försvårar för tillverkande företag att lösa kompetensbristen.

I det långa loppet hotas även den svenska konkurrenskraften och jobb riskerar att hamna utanför Sverige.

För att göra utbildningen i Östersund så tillgänglig som möjligt, sker den delvis på distans med ett fåtal träffar per termin. Utbildningen har en lång praktikperiod och när man tar examen blir certifieras man på branschens näst högsta nivå. 

– Utbildningen gav mig snabbt ett bra jobb där jag ser en stor potential i att fortsätta utvecklas, säger Saman Mohammed Sahid som tog examen förra året och nu jobbar på verkstadsföretaget Rz Zampart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062