23948sdkhjf

BE Groups marknadsanalys: Stålåret 2023

Max Fjaestad, produktchef för tunna och platta stål på BE Group, har gjort en marknadsanalys om vinters händelseutveckling på stålmarknaden tillsammans med en framåtblick. Rubriken har han döpt till "Nytt år, nya affärer".

Inledningsvis skriver Max Fjaestad att tidningsrubrikerna är mörka, men att det inte går att sammanfatta ett år som "mörkt". Alla år består av sina framgångar och bakslag.

Sedan förra marknadsanalysen i november har spotpriserna och efterfrågan på plåt vänt uppåt. Max beskrev då hur en köprusch uppstår, vilket var precis det som hände. På bara tre månader steg bandplåt och grovplåt 215 respektive 225€/t, samtidigt som ledtiderna från verk ökade. Enligt BE Groups bedömning har efterfrågan främst ökat från industrin, men också att lagervolymen som byggdes på under vår och sommar 2022 nu är slut. 

Däremot menar Max Fjaestad att det ser annorlunda ut när det kommer till långa produkter, från en ökning i januari till ett fall. Nu ligger de på en nivå 50-60€/t lägre än vid årets början. En svag byggkonjunktur har lett till större tillgänglighet än efterfrågan. 

"Producenterna söker mer order och har pressat priserna i botten av sina kalkyler. Eftersom i princip all tillverkning av långa produkter bygger på smältning av skrot, blir skrot- och energipriser ett slags kostnadsgolv", fortsätter han.

Men hur ser det ut när Max Fjaestad blickar framåt?

Han menar att det blir höjningar för plåt och att avtalen för kvartal två kommer att styras av spotprisutvecklingen från december till mars.

I januari startade både SSAB och USS Kosice upp sina masugnar som varit stängda. Detta, menar han, bör göra tillgången bättre i kvartal två. Han tror också att fler kommer att följa efter då flera anläggningar fortfarande är ur drift, men att man aktar sig för att producera för mycket.

"Långa produkter avtalas oftast månadsvis och nivån kommer justeras beroende av prisförändringar av skrot och energi. De senaste två veckorna har spotpriset på skrot ökat ca 30€/t vilket anses bero på jordbävningen i Turkiet och Syrien. Det kommer påverka stålpriserna på kort sikt. I ett längre perspektiv ökar skrotpriset beroende på ökad plåtproduktion där man vill maximera inblandningen av kylskrot", avslutar han analysen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094