23948sdkhjf

BE Groups krönika: Höstens stålmånader 2022

BE Groups Max Fjaestad har sammanfattat höstens stålmånader i en marknadsanalys på hemsidan, som fått rubriken "Stabilt men dämpat".

Max Fjaestad är produktchef för tunna och platta stål på BE Group och han skriver att det under hösten inte inträffat några större, oväntade händelser som påverkat pris och efterfrågan av stål och metaller. Han menar att omvärldsläget har varit stabilt, men dämpat.

Senast Max Fjeastad skrev marknadsanalysen var i september. Då menade han att förväntningen var att spotpriserna nått botten då råvaror och energikostnader låg som ett ”golv” där lägre priser skulle ge producenterna röda siffror.

Vidare skriver han: "När vi nu tittar bakåt ser vi att kostnaden för insatsvaror och energi sjunkit och därmed även spotpriserna för stål. Enligt statistik från S&P Global har det fallit mellan 90 och 210 euro per ton beroende av produkt."

Framåt då? Max Fjaestad skriver att: "Naturligtvis kommer höstens fallande spotpriser avspeglas i de kvartals – och halvårsavtal som ska förhandlas innan nyår. Det blir lägre priser, men avtalspriser faller aldrig lika lågt som spotpriser. För långa produkter som handlas på månadsavtal eller spotaffärer har priserna redan fallit."

Han anser också att stålmarknaden verkar närma sig samma läge som för åtta år sedan, så producentpriserna baserades på deras kostnader, till skillnad från de marknadspriser som gällt senaste åren. Det menar han betyder att förändringar i råvaru- och energipriser kommer att få genomslag. 

Fortsättningsvis står det: "Efter vårens omfattande hamstring finns det fortfarande lager av material, men vid något tillfälle tar det slut och blir dags att fylla på. När många vill köpa samtidigt stiger priserna. Det i sin tur triggar fler som vill köpa innan priserna ökar. Ökad försäljning ger längre ledtider, som i sin tur gör att fler vill handla. En slags snöbollseffekt som driver upp priser och skenbar efterfrågan."

Hur det ser ut i vår vågar han inte svara på. Men han menar att förutsättningar finns och att det även under "dåliga år" behövs mycket stål. Han skriver avslutningsvis att han hoppas att Ukraina befrias i närtid och att det då kommer bli ett gigantiskt återuppbyggnadsarbete.

 Behovet av stål och metaller kommer också bli gigantiskt och påverka oss alla.

Källa: BE Group

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125