23948sdkhjf

Ökad orderingång för industrin

September månad avlutades positivt på en annars dyster marknad
Orderingången till den svenska industrin ökade med 1,2 procent i säsongrensade tal i september jämfört med augusti. Vid en jämförelse mellan september och motsvarande månad föregående år, minskade orderingången med 5,3 procent i kalenderkorrigerade tal, meddelar Statistiska Centralbyrån i ett pressmeddelande.

Positiv utveckling
Industrins delbranscher uppvisade en blandad månadsutveckling i september. Motorfordonsindustrin och kemisk industri och läkemedelsindustrin utvecklades svagast medan övrig maskinindustri och annan transportmedelsindustri gick starkast. Under tredje kvartalet minskade den totala orderingången med 0,9 procent jämfört med andra kvartalet.

Till skillnad från förra månaden uppvisade både hemma- och exportmarknaden positiv utveckling i september med uppgångar på 0,7 respektive 1,7 procent. Under tredje kvartalet minskade dock orderingången till hemmamarknaden med 3,4 procent jämfört med andra kvartalet. Motsvarande jämförelse för exportmarknaden uppvisade en ökning med 0,9 procent.

På årsbasis fortsatte den totala orderingången att minska. I september sjönk den med 5,3 procent jämfört med samma månad föregående år. Motsvarande jämförelse för hemmamarknaden ger en nedgång på 6,4 procent och för exportmarknaden en nedgång på 4.3 procent.

Uppgifterna för september månad är preliminära. Sedan föregående publicering har förändringen i totala orderingången i augusti jämfört med juli reviderats ned med 1,0 procentenhet till en nedgång på 2,4 procent. Förändringen av orderingången i augusti jämfört med samma månad föregående år har reviderats ned med 0,1 procentenheter till en nedgång på 6,6 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078