23948sdkhjf

Elstödet för elintensiva företag nu godkänt

EU-kommissionen har givit klartecken till regeringens planerade stöd till elintensiva företag. Regeringen kan nu gå vidare med stödet.

Efter EU-kommissionens godkännande har regeringen tagit beslut om en förordning för stödet som träder i kraft den 6 mars. Stödet kommer att hanteras av Statens Energimyndighet och föreslås kunna ansökas i anslutning till att förordningen träder i kraft.

– Regeringen är glada att idag kunnat ta beslut om elstödet till elintensiv industri. Den här delen av industrin har i många fall inlett sin resa för fortsatt konkurrenskraft genom att ställa om från fossila energikällor till el. Stödet lindrar konsekvenserna för företagen och samhället av den pågående energikrisen. Men på lång sikt måste elsystemet byggas starkt igen, säger energi- och näringsminister Ebba Busch i ett pressmeddelande.

Målgruppen är företag som är elintensiva. Flera av dessa elintensiva företag är viktiga aktörer i värdekedjor för stora svenska basindustrier, exempelvis gjuterier och viss kemisk industri.

Men företag som inte omfattas av kriterierna för elintensiva får inget än, det är oklart när de kan få stöd. Det finns ett förslag men som ska godkännas av EU. Enligt TT har regeringen ännu inte lämnat in förslaget till EU.

Stödet till elintesiva som nu beslutats baseras på företagens faktiska kostnader för inköpt el med en metod som baseras på EU-kommissionens tillfälliga krisram för statliga stödåtgärder till stöd för ekonomin till följd av Rysslands angrepp mot Ukraina.

Berörda företag får stöd för sådana kostnader för el som överstiger en och en halv gånger företagets genomsnittspris under 2021. För att alla ska vidta energieffektiviseringsåtgärder får dock högst 70 procent av 2021 års förbrukning läggas till grund för beräkningen av stödberättigande kostnader. Företagen får ersättning för hälften av de stödberättigade kostnaderna, upp till ett tak på 2 miljoner euro (ca 20 miljoner kronor, som gäller gemensamt för företag i en koncern.) En förutsättning för stöd är att stödet beräknas uppgå till minst 50 000 kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078