23948sdkhjf

Utställning om grön omställning

Nu samlas EU-ministrar med ansvar för konkurrenskraft i Stockholm för att ta del av utställningen ”Value Chains for the Twin Transition” där flera viktiga gröna värdekedjor i Sverige är representerade. På plats finns också Svemin.

Sverige och svenska företag har kommit långt vad gäller ny teknik och den gröna omställningen. Industrierna är väl förberedda för att möta den stora efterfrågan på metaller och mineraler på ett hållbart sätt.

– Vi vill visa på värdekedjorna för en grön omställning – hur Sverige kan bidra men också hur Europa kan öka sin självförsörjningsgrad av råmaterial. Vi vill lyfta fram Sveriges roll som möjliggörare för EU att lyckas. Med den här utställningen vill vi på ett pedagogiskt sätt tydliggöra den gröna omställningen som börjar i gruvan, säger Maria Sunér, vd på Svemin i ett pressmeddelande.

I utställningen finns några av de viktigaste företagen som bidrar till klimatneutralitet 2050. Övergången till ett fossilfritt samhälle kräver många mineral- och metallbaserade lösningar. 

Enligt IEA, Internationella Energiorganisationen, krävs det sex gånger mer metaller och mineraler idag. För flera energikritiska metaller krävs det mer än så.

– Vi i gruvindustrin kommer därmed att spela en viktig roll i att leverera de råvaror som behövs för EU:s “twin transition”, genom att lägga grunden för gröna värdekedjor till nytta för många, säger hon.

Företag på utställningen Value Chains for the Twin Transition:

Fossilfri järnmalm och sällsynta jordartsmetaller: LKAB producerar järnmalm med fossilfri teknik, men även produktion av sällsynta jordartsmetaller som behövs i t.ex, vindkraftverk.

Fossilfritt stål: SSAB som byter produktion till fossilfria processer för stål, genom att ersätta det befintliga masugnssystemet med ny teknik för minivalsverk.

Metallåtervinning och basmetaller som koppar och zink: Boliden - ett högteknologiskt metallföretag med egna gruvor och smältverk. Produktion av basmetaller och ädelmetaller samt återvinning av metall som alla kommer att behövas i den gröna omställningen.

Batteriproduktion: Talga tillverkar batterianoder och avancerade material med säte i norra Sverige och som påskyndar den globala övergången till hållbar tillväxt.

Elektrisk gruvutrustning: Epiroc är en viktig del av ett hållbart samhälle och en global produktivitetspartner för gruvdrift och infrastrukturkunder. Epiroc utvecklar och tillhandahåller innovativ och säker utrustning för tillämpningar på och under jord.

Elektriska fordon: Volvo AB. Volvokoncernen är en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar, bygg- och anläggningsmaskiner och utrustning och marin- och industrimotorer. Volvo är världens första lastbilstillverkare som införde fossilfritt stål i sina lastbilar.

Pressmeddelande/Svemin

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.056