23948sdkhjf

Ytskyddsdagarna: "Inspektera i tid kan vara avgörande"

Vikten av inspektion – hur avgörande är det? Det berättade Andreas Vestre från norska Frosio under en föreläsning på ytskyddsdagarna.

Frosio grundades 1986 i Norge och har sedan 1987 utbildat och certifierat rostskydds-, och ytbehandlingsinspektörer. Själv har Andreas Vester en bakgrund som civilingenjör inom materialteknologi och arbetar idag med Frosio-kurser. På sitt föredrag berättar han vikten av inspektion och duktiga inspektörer.

Ibland kan det uppstå problem med korrosionsangrepp under isolering på kolstål, rostfrittstål och gjutjärn som en följd av att vatten tränger in i mättar värmeisoleringen på rörledningssytemet eller kärlet, vilket resulterar i snabb korrosion.

Typiska problem med korrosionsangrepp under isolering är snabb korrosion av ytan och gropfrätning som leder till att väggarna tunnas ut och eventuellt rostar sönder.

Behovet av bra inspektion är en viktig del för att upptäcka problemen i tid.

Andreas berättar att korrosion kostar den globala ekonomin hela 2.2 triljoner dollar, och en triljon av den summan beror på olja, gas eller kemisk industrins korrosionsproblematik.

Han menar på att folk har blivit bättre på rostskydd, men inom korrosion är det sämre.

– Att inspektera i tid, det kan vara helt avgörande, säger Andreas Vestre.

Det är viktigt att isolera för att öka brandsäkerheten, miljö- och hälsoaspekten och även säkerheten generellt. För att kunna identifiera och förebygga korrosion behöver man kunskap om problemet. Alltså, varför problemen uppstår.

– Bakgrunden till varför korrosion uppstår går i första hand. Det är ingen kunskap man föds med direkt, säger Andreas.

Därför finns Frosio som erbjuder kurser inom området. Det är en kurs som pågår i 80 timmar, vilket innebär att den pågår under två veckor.

– Det går i full fart. Kursen innehåller hårt arbete, det ska jag erkänna, men man lämnar med mycket kunskap som är användbar, förklarar Andreas.

Andreas förklarar att det finns olika typer av inspektionsmetoder och att man även testar fram nya. Bland annat har man experimenterat med hundar som sniffar efter korrosion då man söker efter metoder där man slipper demontera ner då det är dyra utgifter.

Idag finns det 26 certifierade Frosio inspektörer i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078