23948sdkhjf

Värmekameror kan kvalitetssäkra stålindustrins produkter

Med hjälp av värmekamerateknik kan man upptäcka avvikelser snabbt och det ger även möjlighet att spåra problemet bakåt i produktionsledet.

Exempel på säkerhetsrisker inom industrin är gasläckor och produktionsavvikelser. Vanligtvis är dessa övervakade med olika typer av sensorer. Men värmekameror är något som intresserar industrin för övervakning av virkes torkningsprocesser eller för att kvalitetssäkra stålindustrins produkter. Det menar Stefan Sjökvist, vd på Termisk. Men han konstaterar att prislappen tidigare varit stor.

– Både teknik och utveckling har rusat fram under de senaste åren, vilket har lett till mer tillgänglig och kostnadseffektiv värmekamerateknik. Bolag med behov av branddetektion, fjärrvärmenätsanalys och industriautomationslösningar har funnit stora fördelar med värmekameror. Största vinsterna finns att hitta inom industrin, men tekniken kan även användas för att upptäcka fjärrvärmeläckor i städer, säger han.

Med hjälp av kameror, algoritmer och datorer med egenutvecklad mjukvara kan maskiner eller områden övervakas och data samlas in. Sensorerna registrerar allt från rörelse på industriområdet till en typisk temperaturrand i stålproduktion som beror på att någon del i valskedjan inte är 100 procent korrekt.

Patrik Stensbo arbetar som försäljnings- och marknadschef på Termisk. Han berättar att information om en temperaturavvikelse i produktionen antingen kan trigga en direkt åtgärd eller skicka en notis till administratören, som i sin tur kan spåra problemet bakåt i produktionskedjan.

– Med en visuell kamera hade problemet kunnat upptäckas först när det var för sent, exempelvis om en brand redan hunnit utbryta eller farliga utsläpp ske. Med gas- eller värmekameror kan åtgärder införas i tid och på så sätt säkerställa säkerheten, samtidigt som risken för falska larm elimineras, tack vare våra AI-baserade applikationer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094