23948sdkhjf

Metallpriserna i november

Sveriges geologiska undersökning, SGU, har sammanställt metallprisernas upp- och nedgång under november.

Järnmalmpriserna nådde sina lägsta nivåer på tre år under början av november. Det skriver SGU på sin hemsida. Detta berodde bland annat på minskat efterfrågan och vacklande fastighetssektor. Priset tog sig något i mitten av månaden, men uppgången dämpades av smittspridning av covid-19 i Kina och fortsatt låg efterfrågan från stålverken.

– Basmetallerna koppar, zink, bly och aluminium är några av världens mest omsatta råvaror och påverkas därför ofta starkt av händelser i omvärlden. Trenden med prisnedgångar som har präglat marknaden för basmetaller såg ut att vara bruten under novembers första hälft, berättar Carolina Liljenstolpe, samhällsekonom på SGU.

I början på november ökade metallpriserna, men tilltog snabbt på grund av stigande elpriser och den nya pandemivågen i Kina. Priset på koppar påverkades också av leveransstörningar i Chile och Peru. Men lättnader i Kinas restriktioner bidrog till uppgång under sista dagarna i november.

Guldpriset hade en kraftig stigning i början på månaden till följd av en svag amerikansk dollar och blev ett investeringsobjekt. Men på grund av att den amerikanska centralbankens inte gav signaler om avtagande ambition med räntehöjningar, sjönk priset en aning.

SGU skriver att kobolt och litium hade olika utfall gällande pris. Priset på kobolt låg på konstant nivå och förväntas även framåt ha en lugnare utveckling, med tanke på inflation och stigande räntor som dämpar efterfrågan på elektronik och elbilar.

Litiumpriset fortsatte uppåt och påverkades inte av nedstängningar och smittspridning i Kina. Priset på litium förväntas ligga kvar på en hög nivå en bra bit in i 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.204