23948sdkhjf

SSAB på plats vid klimatkonferensen COP27

I år arrangeras FN:s klimatkonferens, COP27, av Egypten och som en del av Business Swedens delegation kommer SSAB vara på plats för att lyfta vikten av samarbete och partnerskap för att nå Parisavtalets mål.

Stålindustrin står bakom runt 7 procent av de globala utsläppen. En innovation som Hybrit kan minska utsläppen rejält, men övergången måste skyndas på. Den gröna omställningen behöver underbyggas av möjliggörande regelverk, investeringar och samarbete längs värdekedjorna. Allt måste samspela för att klimatmålen ska nås.

I pressmeddelandet säger Martin Pei, CTO på SSAB, att ämnen som behöver diskuteras är utsläppskostnader, behovet av standarder och lika konkurrensvillkor.

– Vi måste skapa transparens och trovärdighet kring vad nära nollutsläppsmaterial är. Idag finns det ingen överenskommen definition för dessa material, inte heller för hur man mäter CO2-intensiteten längs värdekedjorna för slutprodukten. Ambitiösa standarder skulle bidra till uppskalningen av produktionsteknik som sätter stålindustrin på en 1,5-2C-kompatibel väg.

Många av teknikerna finns redan idag. Genom att ersätta masugnar med syrgasprocessor med vätgasreducerat järn, och ljusbågsugnar med fossilfri el kan mycket av koldioxidutsläppen minimeras vid ståltillverkning.

Hybrit som ägs av SSAB, LKAB och Vattenfall har redan visat lyckade resultat genom att tillverka vätgasreducerad järnsvamp. Undersökningar har också visat överlägsna resultat på just denna järnsvamp, vilket vi tidigare skrivit om här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.081