23948sdkhjf

UPPDATERAD: Överlägsna egenskaper hos vätgasreducerat järn

Järnsvamp som direktreducerats med vätgas (H-DRI) tillverkad med Hybrit-teknik visar på överlägsna egenskaper. Det visar forskning inom Hybrit-projektet.

Resultaten visar att direktreduktion med vätgas ger en bättre produkt som förutom att nästan helt eliminera koldioxidutsläpp i reduktionssteget, också är lättare att hantera, transportera och lagra.

Den vätgasreducerade järnprodukten som producerats vid Hybrit-anläggning är högmetalliserad och försämras inte i kvalitet över tid, till skillnad från järn där fossil gas, som naturgas, används för att reducera järnmalmen.

SSAB:s it-chef och Hybrits styrelsemedlem Martin Pei är menar att denna forskning kan bidra till en snabbare dämpning av klimatförändringarna.

Vi är oerhört glada och överraskade över de konsekvent goda resultaten i forskningen och över de möjligheter detta kan erbjuda stålindustrins gröna omställning. Tack vare forskarteamets dedikerade arbete, kan vi göra vätgasbaserad ståltillverkning mer tillgänglig och effektiv, säger han i ett pressmeddelande.

Även Lars Ydreskog, som är direktör för strategiska projekt på LKAB och styrelseordförande i Hybrit, menar att den nya forskningen ytterligare stärker projektet.

– Dessa anmärkningsvärda testresultat bekräftar att vi är på rätt väg i att etablera en effektiv fossilfri värdekedja inom järn- och stålindustrin. En bidragande faktor bakom den höga kvaliteten på den producerade järnsvampen är den högkvalitativa järnmalmen från LKAB:s gruva, som tillsammans med Hybrit-tekniken banar väg för framtida fossilfri ståltillverkning. Hybritpiloten fortsätter att förse oss med viktig forskning när vi fortsätter resan mot industriell produktion, som startar med en första demonstrationsanläggning i Gällivare 2026, säger Lars Ydreskog.

UPPDATERING: I och med dagens konferens "Hydrogen Iron & Steel Making Forum 2022" där SSAB och POSCO är värdar, har det tillkommit frågor som rör egenskaperna hos det vätgasreducerade järnet. De besvaras av Martin Pei, SSAB:s it-chef och Hybrits styrelsemedlem.

Det är inte bara fossilfritt stål – det har också bättre egenskaper? Är det inte för bra för att vara sant?

Det är fantastiskt att kunna gå ut med den nyheten idag. Jag är väldigt stolt över vad vi åstadkommit. Jag vill tacka alla som har forskat på detta och bidragit till resultatet. Jag hoppas att detta är startskottet till en bättre värld.

Visste ni att stålet skulle ha bättre egenskaper eller var den bara en förhoppning?

Vi kände oss ganska säkra på att denna teknik skulle fungera i stor skala. Men visst blev vi lite överraskade över att slutprodukten visade på så bra egenskaper hos stålet.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Stenbergs storsatsar på kompetensutveckling
Metallbrytning och biologisk mångfald – hur går det ihop?
Projekt om kvinnors hälsa ska få fler till byggsektorn
AM i metall går en ljus framtid till mötes
Hennes forskning om additiv tillverkning högintressant för flygindustrin
Podcast ska lära barn om metaller och svensk industrihistoria
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.25