23948sdkhjf

Mässingsföretagets elräkning ökade med 12 miljoner – varslar nu anställda

Nordic Brass Gusum, tillverkare av halvfabrikat i mässing till VVS- och verkstadsindustrin, varslar om uppsägning av 21 anställda.

Det är de höga elkostnaderna och den minskade efterfrågan som ligger bakom beslutet. Jämfört med förra året, har årets elräkning ökat med närmare 12 miljoner. Det skriver Norrköpings Tidningar. 

Företaget som är Valdemarviks kommuns största arbetsgivare har nyligen gått ut med att 21 anställda riskerar sägas upp. Antalet anställda ligger idag på 135 personer.

Till Norrköpings Tidningar säger vd Björn Wiborg att efterfrågan på mässingsprodukter är vikande, inte minst när det kommer till byggsektorn.

 60 procent av vår volym går ju mot den sektorn men efterfrågan viker egentligen i alla segment utom energisektorn. Vår verksamhet är elintensiv eftersom vi smälter koppar och zink så vi tvingas att se över våra kostnader överhuvudtaget för att det här ska gå väl framåt. 

Björn Wiborg anser att situationen är ohållbar för hela samhället.

Det är en utmaning för hela basindustrin, inte bara för oss här i Gusum. Det handlar om papper, stål, aluminium och så vidare. Förstår inte politikerna basindustrins situation i det här läget så kommer det här inte att gå väl. Vad industrin behöver veta är om det är de här energipriserna som gäller eller inte framåt, osäkerheten är en belastning, säger han till Norrköpings Tidningar.

De anställda har blivit informerade om uppsägningarna och just nu pågår förhandlingar mellan facket och arbetsgivaren.

Om Nordic Brass Gusum:

Nordic Brass Gusum är ett av Sveriges äldsta bruksföretag med specialkompetens och över 360 års erfarenhet när det gäller mässing.

Nordic Brass Gusum tillverkar varje år 25 000 ton mässing i form av stänger, tackor och mutter. Mässingen framställs i företagets egen fabrik, som är en av Europas främsta.

Merparten av produkterna levereras till den nordiska marknaden där kunderna vidareförädlar mässingen till slutprodukter som VVS-tillbehör såsom kranar och duschhantag, skruvar muttrar, låsdetaljer, elkomponenter och prydnadssaker med mera.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078