23948sdkhjf

Det gröna stålet kräver grön kalk

De ska bli först i Sverige när det gäller storskalig tillverkning av ”grön kalk”. Så låter SaltX Technology och partnerbolaget SMA Minerals planer. Det framgår av ett pressmeddelande.

I podcasten ”Tekniksnacket” berättar de båda företagsägarna om hur viktig grön kalk är för stålindustrin och varför den tunga tillverkningsindustrin bör skynda den gröna omställningen.

Kalk är världens vanligaste och viktigaste material och har flera viktiga användsområden. Bland annat används kalk inom jordbruk, massa- och pappersindustrin, cementtillverkning och framför allt ståltillverkning.

För att nå klimatneutralitet vill industrin hitta sätt framåt, då kalkindustrin själv står för 8 procent av det globala koldioxidutsläppet.  

Med innovationen Electric Arc Calciner (EAC), har SMA Mineral och SaltX planer på att bli först i världen med tillverkning av "grön kalk" i industriell skala. Svante Fielding, vd på SMA Mineral berättar i podcasten:

"I framtiden kommer det inte finnas något annat än "grön kalk", det råder det ingen tvekan om och våra kunder efterfrågar det redan. Vi har fullt förtroende för den teknik som SaltX utvecklat och vi ser en mycket stor potential i det partnerskap vi nu ingått där vi även investerar i bolaget."

Just nu prospekterar SaltX för en storskalig pilotanläggning för att vidareutveckla tekniker och m etoder för att inom ett par år nå fullskalig industriell produktion av "det gröna kalket". Carl-Johan Linér, vd på SaltX berättar:

"Vi är oerhört glada och stolta över det här partnerskapet. Förutom att SMA investerar i vårt bolag får vi en framåtlutad industriell partner med materialtillgång och ett stort antal kunder som redan idag efterfrågar den gröna kalken, inte minst stålindustrin både i Sverige och internationellt." 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.172