23948sdkhjf

Metallsektorns brev till EU – kräver akuta åtgärder

Till följd av de höga energipriserna har ett 40-tal företag inom metallsektorn skrivit ett brev till EU där de vädjar om akuta åtgärder för att rädda industrin. Det rapporterar DN.

Eurometax, är den branschorganisation som larmar om att kommande vinter helt kan slå ut zink- och aluminiumindustrin i Europa.

Brevet från metallsektorn är adresserat till Ursula von Der Leven, EU-kommissionens ordförande, Europeiska rådets ordförande Charles Michel och EU-parlamentets talman Roberta Metsola. En av avsändare bakom brevet är svenska Boliden.

– I dagens situation finns det inga förutsättningar för att det här kommer att överleva på sikt. EU behöver få kontroll på den här situationen så att man får någorlunda rimliga produktionsförhållanden vad gäller zink och aluminium i Europa, annars blir man utkonkurrerad av länder utanför EU, säger Klas Nilsson, kommunikationschef på Boliden till DN.

Han fortsätter:

– Vi har inga zinksmältverk i Sverige och vi klarar oss något bättre än konkurrenterna beroende på att vi har vissa långsiktiga avtal. Men över tid kommer vi att vara i samma situation som alla andra. Det här är en ”make or brake-fråga” för all zink och aluminiumproduktion i Europa. Det är egentligen bara en fråga om när.

Källa: DN

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11