23948sdkhjf

Elvärme är svaret för att stålet ska bli fossilfritt

Stål är fortfarande en av världens mest användbara och mest efterfrågade råvaror, men dess produktionsprocesser är energikrävande och producerar enorma mängder koldioxid.

På en global nivå står stål- och järnindustrin för cirka 7 procent av koldioxidutsläppen. Framför allt är uppvärmningsprocesser, som drivs med glas eller olja, mest utsläppskrävande. Men värmeteknikföretaget Kanthal ser elvärme som ett lönsamt alternativ. Anders Björklund är vd på Kanthal och ser en lösning på problemet.

Om industrin ska nå sitt mål om fossilfritt stål måste den sluta förbränna fossila bränslen i sina uppvärmningsprocesser. Elektrifiering är det mest lovande sättet att uppnå detta, säger Anders Björklund i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

Det finns många missuppfattningar om elvärme. Till exempel att den inte kan nå vissa temperaturer. Men med vår teknik, som täcker ugnstemperaturer upp till 1500°C, kan man elektrifiera vilken uppvärmningsprocess som helst vid ståltillverkning. Som vi har bevisat har Kanthal tekniken, den termiska expertisen, resurserna och det globala fotavtrycket för att elektrifiera alla mycket energikrävande uppvärmningsprocesser.

Det finns fler fördelar med elektrisk uppvärmning. Utöver att avlägsna koldioxid- och kväveoxid-utsläpp och förbättra termisk effektivitet, ger det också exakt temperaturkontroll. Genom att minska avgaser och buller blir produktionsprocessen och arbetsmiljö, både renare och tystare.

Kommentera en artikel (3)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.187