23948sdkhjf

Så kan platina göra avloppsvatten drickbart

Att rena avloppsvatten för att använda som dricksvatten har blivit ett mer vanligt alternativ för att ta itu med vattenbrist. Forskare vid University of Southern California började därför undersöka hur man kunde reducera förekomsten av den giftiga kemikalien aldehyd som envist kvarstår efter behandlingen.

Studien visade att genom att använda platina, som används i katalysatorer för att rensa luftföroreningar i bilavgaser, kan metallen på samma sätt användas för att rena gifterna i vattnet. Enligt deras forskning kan platina användas för att omvandla giftiga aldehyder till ofarliga karboxylsyror.

Dan McCurry, biträdande professor i civil- och miljöteknik, är en av medförfattarna i studien. Han berättar i ett medieuttalande att det återvunna avloppsvattnet är rent, men inte hundra procent rent.

Det finns fortfarande en liten mängd organiskt kol som kan upptäckas och dessa kolatomer kan bindas till molekyler som antingen är mycket giftiga eller helt ofarliga. Detta har förbryllat människor i flera år, särskilt för att kolet kan ta sig igenom så många behandlingsskikt och barriärer.

Enligt McCurry visade en studie utförd vid UC Berkeley att mellan en tredjedel och hälften av dessa molekyler fanns i form av aldehyder. Hittills har dock katalytisk oxidation av organiska föroreningar i vatten, utan elektrokemi eller fotokemi, inte påvisats på ett hållbart sätt. Under en period använde McCurry och hans team av forskare platina i ett experiment för att oxidera olika läkemedel. Det var efter det experimentet som idén att använda platina i vattenrening för att oxidera föroreningar uppkom.

Det skulle ske i princip gratis, och eftersom syret redan finns i vattnet, är det det närmaste du kan komma en kemikaliefri oxidation, sa forskaren.

McCurry klargör att genombrottet inte är relevant för alla. De flesta vattenåteranvändningsanläggningar föredrar indirekt återanvändning av dricksvatten. Där vattnet pumpas tillbaka till marken, efter att vattenbehandling och återvinningsprocesser är klara. Detta skapar nytt grundvatten vars aldehyder troligen äts av någon encellig organism och på så sätt renas.

Dan McCurry menar dock att det blir vanligare med direkt återanvändning av dricksvattnet. Där vattnet i en sluten krets går från avloppsreningsverk till återanvändningsverket och sedan ut till en dricksvattenanläggning eller direkt in i distributionssystemet till företag och bostäder. I dessa fall kan aldehyder potentiellt nå konsumenterna, vilket han misstänker snart kommer att dra till sig myndigheters uppmärksamhet. 

Det här är problemet som vi inte insåg att vi hade en lösning på, men nu vet vi att den här katalysatorn, som vi hade använt för att oxidera slumpmässiga läkemedel för skojs skull, fungerar utmärkt för att oxidera aldehyder och skulle möjliggöra direkt återanvändning av dricksvatten för att möta framtida regulatoriska riktlinjer och säkerhetsstandarder, avslutar Dan McCurry.

Källa: Mining.com

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.187