23948sdkhjf

Metallprisernas utveckling i oktober

Under oktober föll metallpriserna på grund av osäker omvärld och det oroliga läget. Det visar siffror som SGU studerat över metallprisernas utveckling i oktober.

En minskad efterfrågan och förväntningar om minskad BNP-tillväxt är några av orsakerna bakom utvecklingen. Även räntehöjningar i såväl Europa som USA har banat väg för en lågkonjunktur under nästa år.

Kina står för mer än hälften av den globala efterfrågan av metaller, men den instabila ekonomin i landet, bland annat i kampen mot covid-19, har påverkat metallpriserna mycket.

Koppar: Priset på koppar låg på en ganska stabil och konstant nivå, detta på grund av svag utveckling av dollarkursen och tillfälliga efterfrågeökningar i Kina efter helgdagarna.

Zink: Lager och priser på zink däremot, minskade. Ett zinksmältverk i Europa pausade produktionen till följd av energikrisen. Priset på zink tros sjunka ännu mer.

– Marknaden avvaktar fortfarande ett eventuellt förbud av handel och lagring av ryska metaller på London Metal Exchange (LME). Vad gäller nickel och aluminium försvåras beslutet av att Kina visade sig villig att handla med de ryska metallerna. Därmed riskerar ett förbud blir tämligen verkningslöst. Kinas produktion av nickel i Indonesien har troligtvis mildrat effekterna på nickelpriset under månaden, säger Carolina Liljenstolpe som är samhällsekonom på SGU.

Järnmalm: Efterfrågan på järnmalm minskade under oktober och priset föll kontinuerligt. I oktober ligger priset på järnmalm vanligen högre än andra månader, då oktober präglas av hög byggaktivitet i Kina och minskad aktivitet i smältverk.

Silver: Priset på silver steg. Metallen steg till och med till en tre månaders högsta nivå i oktober. En svagare amerikansk dollar, stigande råoljepriser och hot om kärnvapenkrig steg föranledde detta. Men prisuppgången var inte långvarig.

Guld: Guldpriset följde samma trend som silverpriset, men nådde sin botten i mitten på månaden.

Palladium och platina: Eftersom LME övervägde sanktioner mot metall från Ryssland föll priset på palladium. Däremot steg priset på platina då strömförsörjningen säkrades hos flera producenter i Sydafrika.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093