23948sdkhjf

Gjuteriets orderstock ökade åttafaldigt

På Uldalls Järngjuteri i Vejen har man den senaste tiden fått springa extra snabbt till följd av en rekordstor orderstock, som 2022 har varit åtta gånger större än normalt. Även om rörelsen har haft en positiv effekt på intäkterna, och antalet anställda har vuxit, behöver gjuteriet ännu fler anställda för att kunna hänga med efterfrågan.

Med sina 78 år bakom sig har Uldalls Järngjuteri upplevt flera energi- och ekonomiska kriser. De senaste tre åren med först en global pandemi följt av råvarubrist, stigande energipriser och kriget i Ukraina. Det har varit en unik utmaning för gjuteriet, som är specialiserat på komplexa gjutjärnskonstruktioner och legeringar i både små och medelstora serier.

Ökande intäkter

För att kunna hänga med på den rekordstora orderstocken har man fått jobba extra snabbt, vilket gjort att intäkterna för 2021 ökat med 15 procent jämfört med föregående år. Förväntningarna för innevarande år är en ytterligare ökning med 20 procent av intäkterna, vilket därmed blir rekordhögt. Det uppger Ulldals Järngjuteri i ett pressmeddelande.

Redan i mars 2021 hade orderstocken fördubblats jämfört med samma period året innan och i oktober 2021 hade den vuxit till sex gånger den orderstock gjuteriet hade i januari. Sedan dess har dock tillgången lagt sig på en stabil, men fortfarande hög nivå, som är åtta gånger så hög som vi annars varit vana vid. Den ökade takten kan också avläsas på intäkterna som under de fem första månaderna 2022 har varit mer än 70 procent högre än samma period förra året.

Söker fler medarbetare

Den rekordstora orderstocken har också skapat en riktig jobbfest på gjuteriet som sedan början av 2021 gått från 43 till 70 anställda. Men tillväxten på över 60 procent i antalet anställda är, enligt Dion Brun, långt ifrån tillräckligt för att hänga med efterfrågan.


– Vi hade gärna sett att vår kapacitet fördubblats och kanske till och med mer än så, men det har helt enkelt inte varit möjligt på grund av den extremt låga arbetslösheten. Att vi saknade extra händer kändes förstås, säger han

Uldalls Järngjuteri söker särskilt efter gjuteritekniker, men även ingenjörer, smeder och okvalificerade arbetare – såväl erfarna som blivande lärlingar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062